Rozaceea şi povestea ei. 3 sfaturi pentru o piele calmă

Apropo.ro / 25.07.2018, 16:16
Rozaceea şi povestea ei. 3 sfaturi pentru o piele calmă
De-a lungul vieţii ne confruntăm cu tot felul de probleme de sănătate. Unele boli trec neobservate de către cei din jur, dar altele sunt ca o ştampilă aplicată pe corp. Rozaceea este una dintre acestea. Nu ai cum să o ascunzi, dar o poţi înţelege şi poţi învăţa cum să-ţi calmezi pielea. Să înţelegem rozaceea

Rozaceea este o problemă care afectează aproximativ 16 milioane de persoane în SUA şi 45 de milioane în toată lumea. Adesea confundată cu acneea ( şi tratată astfel), rozaceea poate cauza mici pustule roşii, piele uscată şi linii fine. Are perioade de agravare cu simptome care vin şi pleacă. Este mai frecventă la femei, dar mai severă la bărbaţi. Se poate agrava o dată cu trecerea timpului dacă nu este tratată. Petele inestetice, uscăciunea, roşeaţa şi deformarea pielii asociate cu rozaceea pot afecta uşor calitatea vieţii persoanelor care suferă de această afecţiune, scăzându-le acestora stima de sine. Pe lângă disconfort fizic, persoanele cu rozacee pot suferi de depresii şi anxietate. Din păcate, persoanele care suferă de rozacee cunosc foarte puţine lucruri despre aceasta, asociind roşeaţa şi petele de pe piele cu consumul de alcool. Lucrurile nu stau însă, chiar aşa.

Factori declanşatori:
– Contact direct cu soarele
– Activitate fizică intensă
– Stres
– Vânt
– Menopauză
– Temperaturi foarte scăzute
– Baie cu apă caldă

Alimente ce pot declanşa rozaceea şi care trebuie evitate:
– Diverse condimente
– Cereale integrale
– Brânzeturi vechi
– Băuturi alcoolice

Ce spune specialistul? Cu aşa o piele sensibilă cum poate acţiona o esteticiană?
„Evident, esteticiana trebuie să fie atentă la simptomele rozaceei şi să aibă grijă să nu introducă în tratament produse care ar putea agrava problema. Esteticiana ar trebui să folosească numai demachiante delicate care să conţină ingrediente blânde, non iritante, fără particule abrazive. Trebuie evitate produsele iritante ca alcoolul sau parfumurile. Alţi iritanţi pot fi menta sau uleiul de eucalipt. Demachierea trebuie făcută cu degetele sau cu dischete foarte delicate, iar pielea trebuie clătită foarte bine, dar delicat, cu apă călduţă. Excesul de apă poate fi şters apoi cu un prosop moale sau uscat cu un ventilator.”, ne sfătuieşte Nicoleta Ion, trainer Repêchage România.

3 sfaturi pentru o piele calmă
1. Spală-ţi faţa de 1-2 ori pe zi. Foloseşte apă călduţă: apa prea caldă sau rece poate usca pielea.  Foloseşte un săpun sau un produs de curăţare fără chimicale şi parfum. Evită-le pe cele care conţin alcool sau alte substanţe care se pot usca. După finalizare, tamponaţi-vă faţa cu un prosop moale.
„Încearcă detergenţii pe bază de sulf sau sulfacetamidă, ingrediente care pot lupta împotriva inflamaţiei. Dacă roşeaţa este însoţită de coşuri şi nu ai piele sensibilă, încearcă produse care conţin peroxid de benzoil.”, adaugă specialistul Repêchage România.

2. Foloseşte o cremă hidratantă. După spălarea feţei, aplică imediat o cremă sau o loţiune pentru a fixa hidratarea pielii. Poţi, de asemenea, să păstrezi crema în frigider şi să o aplici pe faţă atunci când este rece. Produsele reci reduc inflamarea vaselelor de sânge şi reduc roşeaţa. Evită să foloseşti produse care conţin alcool, căpşuni, mentă, arome, eucalipt şi ulei de morcov. Acestea sunt considerate iritante ale pielii şi nu fac decât să inflameze pielea.

3.  Foloseşte gel de aloe vera. Acesta poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi ameliorarea durerii. Aplică-l pe faţă de două ori pe zi pentru a reduce roşeaţa.