Rozmarinul ajută la îmbunătățirea memoriei

Apropo.ro / 09.04.2013, 16:00
Rozmarinul ajută la îmbunătățirea memoriei
Rozmarinul are multiple beneficii nu doar în bucătărie, ci și asupra memoriei. Iată cum...

Rozmarinul este o plantă aromatică folosită la preparate culinare, dar și în aromoterapie sau industria frumuseții.

Specialiștii, precum și Shakespeare, afirmă despre rozmarin că îmbunătățește memoria.

În urma unor studii s-a dovedit că uleiul esențial de rozmarin ajută persoanele să-și amintească anumite lucruri, înviorează mintea.

De asemenea, planta de rozmarin, denumită și planta iubirii, are efecte și asupra circulației sângelui, stimulează digestia, menstruația, ovulația, mărește fertilitatea, este stimulent pentru declanșarea contracțiilor uterine, este tonic pentru uter, elimină celulita și are efecte afrodisiace.

Este de ajuns să împrăștii prin cameră câteva picături de ulei esențial de rozmarin, iar efectele benefice nu se vor lăsa așteptate.

rozmarin

Moleculele volatile din uleiul esențial sunt absorbite în fluxul sanguin prin inspirație. Astfel sunt stimulați nervii olfactivi, ce au mai departe efecte asupra îmbunătățirii funcționării creierului și sistemului nervos central.

Rozmarinul combate și procesele de îmbătrânire, și mai este considerat și un elixir al tinereții.

„Există și alte uleiuri esențiale care vă pot ajuta memoria, dar rozamarinul este de departe cel mai bun și cel mai economic”, spune Cher Core, aromoterapeut din Boston.

„Pulverizați ulei de rozmarin în aer, folosiți un parfum care conține și rozmarin. Este o alegere potrivită pentru cei care studiază sau au nevoie de ajutor pentru memorie, atenție și concentrare”, a completat Cher Core.

Infuzia de rozmarin

1 linguriță de plantă uscată și mărunțită, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă zece minute la infuzat, după care se strecoară și se bea cald, îndulcit cu miere de albine. 1-2 căni pe zi.

Contra celulitei se amestecă în cantități egale ulei esențial de rozmarin cu ulei de măsline. 

Pentru ten se face infuzie cu plante proaspete. La final se poate clăti fața cu apa cu rozmarin. Este bun pentru tenul mixt spre gras, cu exces de sebum, tenul iritat…