Rusia a sistat livrarea gazelor către Ucraina

Apropo.ro / 16.06.2014, 10:05
Rusia a sistat livrarea gazelor către Ucraina
Moscova a decis, luni dimineață, la 09.00 (ora României), sistarea livrării gazelor naturale către Ucraina.
Decizia a venit ca urmare a eșecului negocierilor purtate între cele două părți la Kiev. Specialiștii susțin că decizia Moscovei reprezintă cel mai dur conflict de pe continent, de la Războiul Rece încoace.
 
Gazprom a sistat livrarea gazelor naturale către Ucraina pentru că susține că Kievul nu a rambursat o datorie în valoare de 4,5 miliarde de dolari. Cele două părți au avut mai multe runde de negocieri în ultimele zile, însă Gazprom nu a acceptat soluția Kievului de a achita suma respectivă în mai multe rate.
 
Gazprom vroia banii până luni dimineață, la 09.00 (ora României), și cum acest lucru nu s-a întâmplat, gazele pentru Ucraina au fost tăiate. Reprezentanții Comisiei Europene, care mediază conflictul dintre cele două părți, speră ca între Rusia și Ucraina să se ajungă la un acord, mai ales în condițiile în care jumătate dintre gazele naturale rusești pentru Uniunea Europeană treceau prin Ucraina.
 
În 2006 și 2009 s-au mai petrecut incidente asemănătoare, mai ales când Ucraina se considera discriminată din cauza prețului prea mare cerut de Rusia.
 
Imediat după ce au oprit gazele către Ucraina, cei de la Gazprom au anunțat că vor mai livra gaze către Naftogaz doar în cazul în care compania ucraineană de stat plătește în avans.