Rusia a testat cea mai puternică bombă termobarică din lume

Apropo.ro / 12.09.2007, 11:17
Rusia a testat cea mai puternică bombă termobarică din lume
Rusia anunțat, marți, că a testat cea mai puternică bombă termobarică din lume, care degajează o undă de șoc distructivă similară celei produse de o bombă atomică, denumind-o "tatăl tuturor bombelor", relatează

Rusia anunțat, marți, că a testat cea mai puternică bombă termobarică din lume, care degajează o undă de șoc distructivă similară celei produse de o bombă atomică, denumind-o „tatăl tuturor bombelor”, relatează Reuters.

„Rezultatele testării noii arme transportate pe cale aeriană demonstrează că eficiența și puterea sa sunt similare celor unei bombe nucleare”, a declarat Aleksandr Rukșin, adjunctul șefului Statului Major al armatei ruse, citat de postul de televiziune ORT Canal 1.

„O veți putea vedea în acțiune, bomba care este unică în lume va fi testată pe un poligon militar”, a adăugat acesta. Rukșin a prezentata apoi jurnaliștilor o înregistrare video în care un avion de tip Tupolev Tu-160 a lansat o bombă deasupra unui poligon, manevră urmată de o explozie puternică.

Bomba termobarică provoacă pagube imense. O astfel de bombă este fie lansată sub formă de proiectil, fie este transportată de un avion și plasată deasupra țintei. O primă explozie are loc în atmosferă la o anumită înălțime prestabilită iar combustibilul utilizat se amestecă cu oxigenul. Are loc apoi o a doua explozie distructivă.

„În același timp, vreau să subliniez că acțiunea acestei bombe nu contaminează mediul, spre deosebire de o bombă nucleară”, a subliniat comandantul rus.

„Ministerul Apărării subliniază că invenția militară nu contravine niciunui tratat internațional. Rusia nu dă startul unei noi curse a înarmării”, se arată în materialul video difuzat ulterior de postul public Vesti.