Rusia are diamante pentru urmatorii 3.000 de ani!

Apropo.ro / 19.09.2012, 17:19
Rusia are diamante pentru urmatorii 3.000 de ani!
Rusia a declarat că se pregătește să exploreze un zăcământ uriaș de diamante descoperite sub craterul unui asteroid, estimând că ar putea alimenta piața globală de diamante pentru următorii 3.000 de ani.

Cercetătorii ruși estimează că sub craterul format în Sibieria acum 35 de milioane de ani se află „mii de miliarde de carate”, depășind de peste 10 ori volumul tuturor celorlalte zăcăminte de diamante descoperite până în prezent.

Oficialii de la Kremlin au știut de existența acestui zăcământ încă din anii 1970 însă au păstrat secretul din cauza pieței ermetice care a adus profituri uriașe Rusiei, din cauza industriei de diamante artificiale.

Agenția de presă ITAR-Tass declară că diamantele de la situl Popigai Astroblem sunt de 2 ori mai dure decât cele actuale pe piață, fiind astfel mult mai bune pentru uz științific și industrial.

Craterul Popigai, care este al șaptelea crater de impact ca mărime pe Terra, măsurând 100 de kilometri în diametru, a fost format acum 35 de milioane de ani în urma impactului unui asteroid de 5-8 kilometri diametru care a lovit Siberia.

Șansele au fost ca în locația de impact, solul să conțină concentrații mari de grafit, care (precum diamantele) este o formă pură de carbon.

Calea clasică de a transforma grafitul sau alte tipuri de carbon în diamante este prin temperaturi intense și presiuni uriașe care pot fi în foarte puține locuri ascunse în mantaua Pământului.

Procesul este unul lent și plictisitor. O cale mult mai rapidă este de a crea acele temperaturi și presiuni cu ajutorul unor unde de șoc care apar în cazul impactului unei „pietre absurd de mari” cu o „piatră și mai mare” care este plină de carbon.

În acest caz, unda de șoc ce trece prin pământ, transformă instant acele depozite de carbon în diamante.

Duritatea lor este dată de faptul că „diamantele de impact” rețin din proprietățile structurale ale carbonului de unde au provenit și, în cazul de față, structura de grafit le face foarte dure și abrazive, fiind ideale pentru industrie și mai puțin utile pentru industria de bijuterii.