Rusia: Ceremonii de comemorare a victimelor regimului stalinist

Apropo.ro / 05.08.2007, 12:34
Rusia: Ceremonii de comemorare a victimelor regimului stalinist
Rusia a initiat duminica ceremoniile de omagiere a victimelor operatiunilor de epurare staliniste, la 70 de ani de la intrarea în vigoare a directivei care marca, în 1937, începutul "Marii Terori", relateaza AFP. Ceremonii religioase si laice au început în Padurea Carelia

Rusia a initiat duminica ceremoniile de omagiere a victimelor operatiunilor de epurare staliniste, la 70 de ani de la intrarea în vigoare a directivei care marca, în 1937, începutul „Marii Terori”, relateaza AFP.

Ceremonii religioase si laice au început în Padurea Carelia (nord-vest), în zona Sandormoh, unde aproximativ 7.000 de persoane au fost executate si înmormântate în gropi comune.

La manifestari participa aproximativ 500 de persoane, apropiati ai victimelor, preoti, reprezentanti ai autoritatilor locale, localnici.

Actiunile de comemorare sunt organizate în fiecare an de miscarea Homme Memorial, cea care a descoperit gropile comune de la Sandormoh.

Ziua de 5 august 1937 este cea în care a intrat în vigoare „directiva 00447”, semnata de liderul NKVD Nikolai Ejov, prin care se ordona reprimarea „elementelor antisovietice si sociale periculoase”.

„Nu putem uita raul care a avut loc”, a declarat Lisa Delibach, a carei mama a fost executata si înmormântata într-o groapa comuna în 1937.

Mediafax