Rusia intenționează să colonizeze Luna, până în 2030

De: Marian Andrei / 09.05.2014, 12:30
Rusia intenționează să colonizeze Luna, până în 2030
Rușii intenționează ca în jurul anului 2030 să aibă prima colonie populată pe Lună, urmând ca în doi ani să trimită primele vehicule de cercetare pe satelitul Pământului.

Informația a apărut în ziarul Izvestia, care a căpătat acces la documentele unui program guvernamental desfășurat de Academia rusă de Științe, agenția spațială federală Roscosmos, Universitatea de Stat din Moscova și mai multe institute de cercetare spațială.

Potrivit planului, colonizarea Lunii se va face „în trei pași”, primul fiind trimiterea pe Lună a unui vehicul robotic de cercetare până în 2016, urmând ca până la sfârșitul decadei să trimită mai multe astfel de vehicule. Ținta programului este ca până în 2028 Rusia să trimită misiuni cu echipaj uman care să orbiteze în jurul Lunii.

În etapa finală, programată pentru 2030, va fi construită o colonie inițială cu resurse locale.

Costul programului este incert, până acum fiind estimate doar cheltuielile pentru prima etapă – 28,5 miliarde de ruble (816 milioane de dolari). Estimările anterioare au arătat că proiectarea și construirea unei nave spațiale pilotată manual ar fi de aproximativ 160 de miliarde de ruble.

Chiar dacă programul menționează cooperarea internațională, se subliniază că „independența programului național lunar trebuie să fie asigurată, indiferent de condițiile și gradul de participare al partenerilor străini”.

China, India și Japonia dezvoltă, de asemenea, programe de explorare lunară, în timp ce compania americană Moon Express a programat trimiterea unui rover pe satelitul terestru pentru anul viitor.