Rusia lanseaza obligațiuni de 700 mi. $

Apropo.ro / 19.06.2002, 17:07
Rusia lanseaza obligațiuni de 700 mi. $
Rusia va lansa o emisiune de eurobonduri în valoare de pâna la 700 milioane de dolari, veniturile obținute urmând sa contribuie la restructurarea datoriilor moștenite din era sovietica, informeaza Reuters. "Operațiunea arata ca guvernul Rusiei este hotarât sa încheie

Rusia va lansa o emisiune de eurobonduri în valoare de pâna la 700 milioane de dolari, veniturile obținute urmând sa contribuie la restructurarea datoriilor moștenite din era sovietica, informeaza Reuters.

„Operațiunea arata ca guvernul Rusiei este hotarât sa încheie restructurarea datoriei moștenite de la fosta URSS și sa-și îndeplineasca obligațiile fața de creditorii straini”, a declarat un oficial al Ministerului Finanțelor.

„Speram ca finalizarea restructurarii va mari încrederea investitorilor și va conduce la îmbunatațirea ratingurilor date de agențiile de evaluare Rusiei”, a adaugat el. Veniturile obținute în urma emisiunii de obligațiuni vor fi utilizate pentru restructucturarea datoriilor fața de doua banci – International Bank for Economic Cooperation (IBEC) și International Investment Bank (IIB) – care au fost implicate în activitați de finanțare cu blocul sovietic.

Analiștii au declarat ca operațiunea a fost anticipata și ca este improbabil sa aiba un impact semnificativ asupra pieței secundare de obligațiuni.

„Dar, în general, este un pas foarte important”, a indicat Alexander Kudrin, analist al societații Troika Dialog. El a precizat ca datoria moștenita de Rusia dupa colapsul Uniunii Sovietice este unul dintre obstacolele care împiedica îmbunatațirea ratingurilor rusești.

Datoria comerciala a Rusiei, estimata la 6,5 miliarde de dolari, este formata din credite acordate firmelor sovietice de catre unele companii straine, fara garanții de stat. Suma include datorii de 1,2 miliarde de dolari catre IBEC și IIB.

Oficialul rus a indicat ca datoria va fi restructurata în condiții similare celor convenite cu Clubul de la Londra în privința împrumuturilor acordate Uniunii Sovietice. Acordul cu creditorii comerciali din Clubul de la Londra a prevazut anularea a 37% din datoria principala și a 33% din dobânzi.

Ultima emisiune de eurobonduri a Rusiei a fost lansata în luna iunie a anului 1998, cu doua luni înainte de o criza financiara care i-a îndepartat pe investitori. De la acea data, oficialii de la Moscova nu a mai apelat la piețele internaționale de capital.

Însa, mai mult de doi ani de reforma și politica fiscala prudenta sub președinția lui Vladimir Putin au condus la ameliorarea percepției investitorilor despre credibilitatea Rusiei, astfel încât obligațiunile sale se numara printre cele mai performante titluri cotate pe piețele emergente.

Autoritațile ruse au indicat ca ar putea lansa o emisiune de eurobonduri în valoare de 1-2 miliarde de dolari în perioada septembrie-octombrie, însa oficialii au adaugat ca ar putea renunța la idee în cazul în care veniturile fiscale colectate pâna atunci vor fi suficient de ridicate pentru a îndeplini obiectivele bugetare.

ZIARUL FINANACIAR

Tags: