Rusia vrea sa infiinteze, alaturi de SUA si Europa, o baza lunara permanenta

Apropo.ro / 25.01.2012, 12:49
Rusia vrea sa infiinteze, alaturi de SUA si Europa, o baza lunara permanenta
Dupa sase misiuni in care racheta Apollo a dus in siguranta astronauti pe suprafata lunii, agentia spatiala ruseasca Roscosmos se afla in discutii cu NASA si ESA pentru construirea unei baze permanente pe Luna.

Roscosmos se afla in tratative cu partenerii europeni si americani pentru construirea unei baze de cercetari pe suprafata Lunii, a declarat Vladimir Popovkin, seful agentiei rusesti.

„Nu vrem ca omul doar sa calce pe Luna” a precizat acesta la un post radio, precizand ca se stie de existenta apei, in forma inghetata, in regiunile polare ale Lunii.

Popovkin a explicat ca exista doua optiuni: „ori se ridica o baza la suprafata Lunii ori se lanseaza o statie spatiala care sa orbiteze in jurul ei”.

Seful agentiei Roscosmos a mai declarat ca se lucreaza la un sistem de transport pilotat de om care sa fie trimis pe Luna.

Acest proiect a fost luat in calcul prima oara in anii ’50 cand mai multi cercetatori rusi si americani incercau sa gaseasca o solutie viabila de construire a unei statii permanente pe Luna.

Vladimir Popovkin a spus ca pe langa acest proiect, Rusia va efectua doua misiuni, fara piloti umani, pe Luna, pana in 2020, numite Luna Glob si Luna Resource.