Rușii revoluționează industria auto

De: Marian Andrei / 15.04.2013, 18:00
Rușii revoluționează industria auto
Cercetătorii ruși au creat primul dispozitiv din lume de aprindere al motoarelor cu ajutorul laserului.

Spre deosebire de sistemele actuale (MAS – motoare cu aprindere prin scânteie sau MAC – motoare cu aprindere prin compresie) noul sistem aduce ca avantaje pornirea ușoară a motoarelor chiar și la temperaturi de -50o, o importantă economie de combustibil, dar și o ardere mai completă, motorul devenind mai „ecologic„.

Pe vremea.apropo.ro găsești vremea pe 15 zile

Vladimir Homici, șeful Catedrei de Instalații Energetice și Motoare Termice de la Universitatea Politehnică din Nijni Novgorod spune că aprinderea cu laser favorizează arderea combustibilului la temperaturi mai scăzute, reducându-se emisiile nocive de oxizi de azot, pentru neutralizarea cărora sunt necesare dispozitive complicate și scumpe.

„Americanii consideră că se poate spori și puterea motorului cu ajutorul acestei aprinderi. Noi, deocamdată, suntem precauți în acest plan. În ce privește caracterul ecologic, este un început bun, iar în privința costului și capacității sunt necesare și alte cercetări”, a declarat Homici.

Deocamdată, proiectul este la nivel de „inițiativă”, adică nu este finanțat, însă specialiștii așteaptă sponsorizări, mai ales că această tehnologie unică poate fi folosită nu doar la automobile, ci și în alte domenii.