S-a descoperit o posibilă armă eficientă în lupta împotriva cancerului

Apropo.ro / 03.09.2015, 13:00
S-a descoperit o posibilă armă eficientă în lupta împotriva cancerului
Veninul viespilor Polybia paulista, o specie originară din Brazilia, ar putea deveni o "armă" extrem de eficientă în lupta împotriva cancerului, deoarece este capabil să distrugă tumorile, fără să afecteze celulele sănătoase, informează huffingtonpost.com.

Potrivit unui studiu publicat în Biophysical Journal, în această săptămână, veninul acestor viespi conține o toxină, denumită MP1, care distruge selectiv tumorile, fără să afecteze celulele sănătoase.

În testele de laborator, cercetătorii au arătat că MP1 inhibă creșterea tumorilor la pacienții diagnosticați cu cancer de prostată și de vezică, ca și răspândirea celulelor bolnave în sânge la pacienții diagnosticați cu leucemie, care erau anterior rezistente la o serie de medicamente.

Toxina interacționează cu lipidele aflate în afara membranelor celulelor canceroase. Apoi, veninul sparge structura membranei protectoare, generând „găuri”, care permit moleculelor ce au un rol critic în supraviețuirea celulei canceroase să se scurgă în afara acesteia.

Potrivit coordonatorului studiului, Joao Neto, medic la Universitatea de stat din Sao Paulo, acele găuri din membrana celulei canceroase au nevoie de doar câteva secunde pentru a se forma, sub acțiunea veninului.

Întrucât celulele sănătoase nu prezintă acele lipide pe învelișul lor exterior (ci pe membrana internă a celulei), se pare că ele nu sunt vizate de toxina din veninul viespilor braziliene.

„Terapiile anticancer ce vizează compoziția de lipide de pe membrana celulară ar genera o clasă complet nouă de medicamente anticancer”, a spus Paul Beales, unul dintre autorii studiului. „Această descoperire ar putea fi utilă pentru a dezvolta o nouă combinație de terapii, în care medicamente multiple sunt folosite simultan pentru a trata cancerul, prin atacarea unor părți diferite ale cancerului, în același timp”, a mai spus acesta.