S-a descoperit o proteina esențiala în cancerul de piele

Apropo.ro / 21.03.2005, 11:06
S-a descoperit o proteina esențiala în cancerul de piele
Cercetatorii americani au identificat o proteina care permite celulelor de cancer cutanat sa se extinda și a carei blocare ar duce la "înghețarea" tumorii în stadiul în care se afla, transmite AFP. Aceasta proteina, numita colagen VII și care în mod obișnuit are un


Cercetatorii americani au identificat o proteina care permite celulelor de cancer cutanat sa se extinda și a carei blocare ar duce la „înghețarea” tumorii în stadiul în care se afla, transmite AFP.

Aceasta proteina, numita colagen VII și care în mod obișnuit are un rol esențial în protejarea pielii, este folosita și de catre tumorile canceroase pentru a se propaga, au explicat cercetatorii de la Universitatea Stanford, California.

Aceasta descoperire deschide calea spre crearea unor potențiale tratamente pentru cancerul de piele.

Cercetatorii au studiat 12 copii suferinzi de o boala rara de piele care afecteaza stratul profund al epidermei, provocînd leziuni și denivelari. Doua treimi dintre copiii cu aceasta boala dezvolta o forma de cancer cutanat, a doua ca frecvența, diagnosticata la 200.000 de pacienți anual în Statele Unite.

Cercetatorii de la Stanford au analizat țesuturi provenind de la cei 12 copii monitorizați și au descoperit ca patru dintre ei nu au dezvoltat cancer, deși mecansimele moleculare responsabile de declanșarea bolii se activasera. Un studiu al celor patru eșantioane a dezvaluit ca o mutație genetica i-a privat pe acești copii de colagen VII. Eșantioanele de la ceilalți opt copii, la care cancerul s-a declanșat, au revelat alte mutații genetice care au produs un fragment de colagen VII.

Cercetatorii au transplantat apoi celulele canceroase la șoareci, tratîndu-i cu un anticorp care blocheaza producerea de colagen VII, împiedicînd în acest fel extinderea cancerului.

Mediafax