S-a descoperit: Ramses al III-lea a fost asasinat!

De: Marian Andrei / 18.12.2012, 11:30
S-a descoperit: Ramses al III-lea a fost asasinat!
Germanul Albert Zink, specialist în mumii, a descoperit folosind tehnica modernă că faraonului egiptean Ramses al III-lea i-a fost tăiat gâtul.

Conspirația, țesută de membrii haremului faraonic, este atestată de documente de epocă, în special de „Papirusul judiciar” păstrat la Torino, în Italia, care relatează o tentativă de lovitură de stat a reginei Tiyi, una dintre soțiile lui Ramses al III-lea, care dorea ca fiul ei, Pentaure, să fie rege, în detrimentul moștenitorului legitim al lui Ramses al III-lea, fiul acestuia cu Isis, prima lui soție.

Potrivit documentelor oficiale ce provin din Egiptul Antic, tentativa de lovitură de stat a fost dejucată în anul 1156 î.e.n., iar aproximativ 30 de vinovați au fost condamnați.

Însă textele din epocă rămân destul de vagi în legătură cu soarta lui Ramses al III-lea, în vârstă pe atunci de 65 de ani.

Zink, devenit celebru după ce a elucidat misterul lui Ötzi, „omul ghețurilor”, descoperit în 1991 în Munții Alpi, a analizat mumia cu o tehnică de imagistică medicală în 3D foarte performantă, o tomografie asistată de computer.

Pentru prima dată, autopsia digitală a dezvăluit o rană gravă în zona gâtului, imediat deasupra laringelui, care fusese până atunci neobservată.

„Rana avea o mărime de aproximativ 70 de milimetri și ajunge până la os (…) Traheea i-a fost tranșată complet” cu un cuțit foarte ascuțit sau cu o lamă asemănătoare, afirmă autorii studiului, publicat marți în British Medical Journal.

Tomografia a identificat și un corp străin ce a fost înfipt în plagă: o amuletă din piatră, „Ochiul lui Horus”, despre care egiptenii credeau că are puteri tămăduitoare.

Gâtul tăiat și amuleta dovedesc foarte clar că faraonul a fost într-adevăr asasinat„, a declarat Albert Zink într-un comunicat.

În aceeași ascunzătoare în care se afla mumia lui Ramses al III-lea, a fost descoperită o alta, a unui bărbat în vârstă de 18-20 de ani, înfășurat în bandaje nu din pânză, ci în piele de capră, un material „impur din punct de vedere ritualic”. Ar putea fi vorba despre o pedeapsă aplicată lui Pentaure, fiul rebel al faraonului, constrâns să se sinucidă, umilința supremă în Egiptul Antic , pentru a i se interzice viața de după moarte.