S-a încheiat definitiv era glaciară?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
S-a încheiat definitiv era glaciară?
Era glaciară însemna o vreme în care straturi groase de gheață s-au împrăștiat în multe părți ale continentelor. Cearșafurile înghețate se formau atunci când ghețarii din munți înalți și regiuni polare creșteau prea mult.

Au existat mai multe ere glaciare. Ultima dintre ele a început în urmă cu aproximativ 2.500.000 de ani. În timpul ei, straturile de gheață au avansat pe pământ și s-au topit și au dat înapoi de patru ori.

Ultimul astfel de avans s-a încheiat în urmă cu 18.000 de ani. În urmă cu circa 6.000 de ani, continentele din emisfera nordică nu aveau gheață aproape deloc.

Antarctica și Groenlanda nu și-au pierdut gheața nici în prezent. Ele încă sunt acoperite de straturi de gheață cu o grosime de 2 – 3 kilometri. Acest fapt ridică întrebarea: s-a încheiat era glaciară definitiv sau vor avansa ghețarii din nou?

Oamenii de știință nu au un răspuns la această înrebare, pentru că depinde de cauzele acestor ere glaciare. Acesta este unul dintre marile mistere ale științei.

Există multe teorii dezvoltate pe subiectul încălzirii sau răcirii pământului. Una dintre ele este că, din când în când, au loc schimbări reale din cantitatea de energie eliminată de soare.

O altă teorie susține că praful din erupțiile vulcanice ar putea împiedica o parte din lumina soarelui să ajungă la pământ. Sau că schimbările cantității de dioxid de carbon din aer pot cauza schimbări climatice grave.

Aceste schimbări pot fi legate ede schimbări în distanța dintre pământ și soare, dar și rotirea planetei în jurul axei sale.

Există și alte teorii. Așa că, până vom afla exact cauza avansului straturilor de gheață pe pământ, a topirii și întoarcerii lor, nu vom afla dacă era glaciară s-a încheiat cu adevărat.