S-au împlinit 60 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a (Poze & video)

De: Gabriela Voicu / 05.06.2013, 17:00
O ceremonie solemnă de marcare a 60 de ani de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a a avut loc ieri la catedrala Westminster Abbey din Londra.

O ceremonie solemnă de marcare a 60 de ani de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a a avut loc ieri la catedrala Westminster Abbey, unde au venit circa 2.000 de invitați.

La ceremonie au fost invitați și reprezentanți ai diferitelor culte, ca dovadă a diversității actuale a populației Marii Britanii, dar și reprezentanți din țările membre ale Commonwealth-ului și din teritoriile britanice din afara granițelor.

Sute de britanici și turiști, majoritatea purtând steaguri ale Marii Britanii, s-au adunat în fața catedralei pentru a saluta familia britanică.

Această ceremonie, care în general are loc după accederea la tron a monarhului, nu are o semnificație politică sau constituțională, ci una religioasă, cu atât mai mult cu cât suveranul este și lider suprem al Bisericii Angliei, care are statut de cult de stat.

În vârstă de 87 de ani, Elisabeta a II-a avea 25 de ani când tatăl său, George al VI-lea, a murit subit, astfel că ea a ajuns regină pe 6 februarie 1952. Din cauza doliului oficial, a primit oficial coroana după 16 luni, pe 2 iunie 1953. Duminică s-au împlinit 60 de ani de la grandioasa ceremonie organizată la Westminster din Londra, în fața a peste 8.000 de invitați și reprezentanți din 129 de țări și teritorii. Atunci a fost televizat prima oară un astfel de eveniment, la el asistând peste 20 de milioane de persoane, multe cumpărând primul televizor pentru acea ocazie. La radio au ascultat evenimentul alte 11 milioane de persoane.

VEZI GALERIA FOTO

Încoronarea reginei, în urmă cu 60 de ani

Cu hainele sale pastelate și pălăriile îndrăznețe, Regina Elisabeta a II-a a trecut prin nenumărate evenimente istorice și s-a bucurat decenii întregi de o sănătate de fier. Regina a fost însă spitalizată în luna martie pentru 24 de ore cu „simptome de gastroenterită” și tot mai mulți britanici acceptă ideea că ar putea abdica din motive de sănătate. Regina a exclus totuși această posibilitate, după ce a spus la începutul domniei că exercită „o funcție pe viață”. Suverana britanică a început totuși să delege o parte din angajamentele în străinătate unor membri ai familiei regale.

Din 27 iulie, publicul va putea vedea în cadrul unei expoziții costume de la încoronare, printre care rochia de mireasă din satin alb, brodată cu fir de aur, argint și perle, pe care Elisabeta a purtat-o în 1953.

 

 

Citește și...