S-au „sucit” americanii? „Nu sunt dovezi că Iranul vrea să producă arma nucleară!”

De: Marian Andrei / 25.02.2012, 14:45
S-au
Agențiile americane de informații susțin că nu există nicio dovadă concretă care să ateste intenția regimului islamist de la Teheran de a produce bomba nucleară.

Audiat în Senat, pe 31 ianuarie, James Clapper Jr, șeful comunității americane de informații, a spus răspicat că Iranul își menține opțiunea producerii de armament nuclear, dar că nu există nicio dovadă cum că regimul de la Teheran ar fi luat vreo decizie sau măsură concretă în acest sens.

Remarcile lui Clapper au fost întărite și de David Petraues, directorul CIA, Leon Panetta, secretarul Apărării, și de generalul Martin Dempsey, șeful Statului Major Interarme al armatei americane.

Un raport anterior, din 2007, sublinia că Iranul își abandonase programul nuclear militar de mulți ani, concentrându-se doar pe cel civil. Într-un alt raport din 2010 pe aceeași temă, cele 16 agenții americane din domeniul culegerii de informații au dezvăluit că Republica Islamică a abandonat înca din 2003 un program paralel procesului de îmbogățire a uraniului și extinderii infrastructurii nucleare, program care consta în dezvoltarea unui focos nuclear.

Criticii din Israel și mai multe capitale europene acuză însă CIA că are o atitudine mult prea precaută în evaluarea pericolului nuclear iranian, probabil, pentru a nu repeta greșeala făcută în 2002 când s-a înșelat în privința fostului regim irakian condus de Saddam Hussein, acuzat că deține arme de distrugere în masă. CIA și-a schimbat însă, după acel eșec, toate procedurile de analiză a informațiilor, evaluările începând strict cu examinarea credibilității surselor care oferă date secrete.