„Să facem lumină!” – o ediţie specială de Paşte „Asta-i România”

De: Nicoleta Nicolae / 21.04.2016, 12:40
„Să facem lumină!” – o ediţie specială de Paşte „Asta-i România”
În urmă cu două luni, echipa „Asta-i România” pornea o campanie de conştientizare referitoare la o realitate incredibilă: în 2016, într-o Românie care se doreşte europeană, există zeci de familii care trăiesc în comunităţi rupte de lume, în care nu există curent electric.

Seria de reportaje intitulată sugestiv „Ţie ţi-e frică de întuneric?”, a scos la lumină poveşti de viaţă impresionante ale oamenilor care îşi duc zilele în zone izolate.
 
Ce am facut cu aceasta serie de reportaje este doar inceputul, semnalul nostru de alarma si dorinta de a aduce lumina in casele celor care au nevoie de curent electric, fie ca este vorba de copii care invata la lumina lapasului sau a lumanarii, fie de oamenii care sunt nevoiti sa mearga multi kilometri distanta pentru a ajunge la o sursa de apa, ori la un drum. In prezent, in Romania exista aproximativ 100.000 de locuinte fara electricitate. E vorba de familii care au fost lasate sa traiasca in bezna, desi, printr-o hotarare de Guvern pentru perioada 2012-2016 toate aceste comunitati trebuiau electrificate. Ne dorim ca demersul nostru sa isi gasesca raspuns in deciziile la nivel politic, iar schimbarea in bine a vietii acestor oameni sa se produca intr-un timp cat mai scurt”, spune Mihai Ghiţă, realizatorul şi prezentatorul emisiunii „Asta-i România”.
 
Într-un gest unic pe piaţa media din România, Kanal D a hotărât să instaleze din fonduri proprii panouri fotovoltaice pentru cele mai afectate familii din satul Cioşa, judeţul Bistriţa-Năsăud. Întreaga acţiune se va concretiza într-o ediţie specială de Paşte, sub titulatura „Să facem lumină!”.

Multe dintre familiile pe care le-am intalnit nu au o deloc viata usoara. Nu ai cum sa ramai nepasator la aceasta realitate, iar prin editia speciala de Paste veti pute fi partasii unor momente extraordinare. Visul care parea atat de indepartat, acela de a avea lumina, se indeplineste”, adaugă Mihai Ghiţă.