Sala si o singura proba practica

Apropo.ro / 11.11.2004, 11:55
Sala si o singura proba practica
Structura examenului pentru obținerea permisului auto va ramîne neschimbata - sala și o singura proba parctica - deși, la sfîrșitul lunii septembrie, directorul nou-înființatei Direcții Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

Structura examenului pentru obținerea permisului auto va ramîne neschimbata – sala și o singura proba parctica – deși, la sfîrșitul lunii septembrie, directorul nou-înființatei Direcții Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) anunța susținerea mai multor probe practice.

Surse din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI) au precizat pentru MEDIAFAX ca examenul auto va fi tot o singura proba practica, numai ca examinatorul va fi cel care va putea decide condițiile în care grupele de candidați o vor susține: fie ziua, fie noaptea, fie în afara orașului. Durata de susținere a probei practice va ramîne neschimbata: cel mult zece minute.

În ceea ce privește chestionarele de examinare, acestea vor conține tot 26 de întrebari, ca și pîna acum. Noutatea va consta în faptul ca, din cele patru variante de raspuns, numai una singura va fi cea corecta și nu vor mai exista doua sau mai multe variante de raspuns corect pentru aceeași întrebare, ca pîna acum.

„Examenul nu va fi mai greu, dar va fi mult mai serios, avînd in vedere numarul mare de accidente grave și numarul de morți înregistrat, anual, pe drumurile țarii”, a declarat agenției MEDIAFAX purtatorul de cuvînt al MAI, inspector principal Marius Tache.

Comisarul șef Mihai Stancu – directorul nou-înființatei DRPCIV declara, în 22 septembrie, într-o conferința de presa, ca sistemul de examinare pentru obținerea permisului de conducere se va schimba, dupa ce Direcția pe care o conduce va prelua sarcinile în acest sens de la Direcția Poliției Rutiere. Stancu a precizat, la acea data, ca proba practica va fi mult mai grea, constînd în patru examinari în loc de una, iar chestionarele de examen vor fi simplificate.

Ca urmare, tot mai mulți candidați au luat cu asalt școlile de șoferi și Serviciile Poliției Rutiere din toata țara, pentru a susține examenul înainte de 1 ianuarie 2005. Zilele trecute, examinatorii brașoveni (respectiv, conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov și Serviciul Poliției Rutiere din cadrul inspectoratului) au decis sa suspende, anul acesta, înscrierile pentru susținerea examenului auto, deoarece examinatorii nu pot face fața numarului foarte mare de candidați care se înscriu, zilnic, pentru a susține acest examen.

 La 7 octombrie, Guvernul a decis ca examenul pentru obținerea permisului de conducere pe drumurile publice sa fie organizat și susținut la serviciul public comunitar specializat – Direcția Regim Permise de Conduce și Înmatriculare a Vehiculelor - care va prelua aceste atribuții de la Poliția Rutiera.

Aceasta prevedere a fost inclusa într-o hotarîre, care modifica și completeaza Regulamentul de aplicare a OU 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Permisul de conducere va fi eliberat de catre serviciile publice comunitare specializate, acestea avînd competențe și în ceea ce privește înmatricularea și radierea autovehiculelor și remorcilor. Modul de organizare și de desfașurare a examenului, precum și regulile de pregatire și de atestare a examinatorilor vor fi stabilite prin ordin al ministrului Administrației și Internelor.

Potrivit actului normativ, în cazul în care se va constata ca o persoana a fost declarata „admisa” prin încalcarea dispozițiilor legale sau prin mijloace frauduloase, documentul va fi anulat de catre autoritatea emitenta.

Mediafax

Tags: