Salariul platit in yuani? Aproape sigur, dar in 2030!

Apropo.ro / 31.08.2011, 12:02
Salariul platit in yuani? Aproape sigur, dar in 2030!
Un grup de economisti din Washington estimeaza ca, in 2030, China si moneda sa, yuanul, vor detine suprematia economica mondiala.

Arvind Subramanian, partener senior la Institul Peterson pentru Economie Internationala, sustine ca influenta Chinei este mai mare decat se admite in prezent. „Dominatia chineza este mai iminenta si mai extinsa decat se credea, ingloband productia, comertul si valutele”, sustine el.

Datele studiului au fost publicate in cartea „Eclipsa: In umbra dominatiei economice chineze”. „Pana in 2030, dominatia Chinei ar putea semana cu cea a Statelor Unite din 1970 sau cea a marii Britanii din 1870. Aceasta dominatie va propulsa yuanul ca moneda de baza a lumii„, considera economistul.

Dolarul a devenit moneda etalon a lumii la circa 10 ani dupa ce economia americana a devansat-o pe cea britanica. Economistii grupului de la Washignton considera ca in prezent asistam la un punct de cotitura similar, fiind doar o chestiune de cateva luni pana ce China va deveni oficial economia numarul unu a planetei.