Salman Rushdie denunța un articol despre carți din Patriot Act

Apropo.ro / 30.09.2004, 16:49
Salman Rushdie denunța un articol despre carți din Patriot Act
Scriitorul britanic Salman Rushdie a facut un apel, miecuri, la Congresul american, sa retraga un articol din Patriot Act, care permite autoritaților federale sa supravegheze carțile cumparate și împrumutate de la bibliotecile din Statele Unite, transmite AFP. În cadrul

Scriitorul britanic Salman Rushdie a facut un apel, miecuri, la Congresul american, sa retraga un articol din Patriot Act, care permite autoritaților federale sa supravegheze carțile cumparate și împrumutate de la bibliotecile din Statele Unite, transmite AFP.

În cadrul unei conferințe de presa la Camera Reprezentanților, Salman Rushdie, președintele PEN American Center, o asociație de aparare a scriitorilor, și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește modul în care „instituțiile guvernamentale se amesteca în ceea ce ar trebui sa fie un spațiu creator personal”.

Alaturi de fostul parlamentar Pat Schroeder, actualul director al Asociației Editorilor Americani, Rushdie face parte grupul de responsabili care au depus o petiție semnata de 180.000 de persoane și care cere suprimarea acestui articol.

Patriot Act este un controversat pachet de legi menite sa combata terorismul, adoptat dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Pachetul acorda guvernului american dreptul de aduna informații prin metode despre care opozanții sai spun ca încalca libertațile civile: interceptare și ascultare a convorbirilor, supraveghere a poștei electronice, etc.

Nascut la Bombay într-o familie musulmana, Rushdie a fost condamnat la moarte printr-un decret religios în 1989, Ayatollahul Khomeiny considerînd ca opera sa „Versetele satanice” este o blasfemie.

Teheranul a anunțat în 1999 ca nu va aplica acest decret.

Mediafax

Tags: