Salvamar concediat pentru ca a salvat un om de la înec

De: Marian Andrei / 04.07.2012, 12:00
Salvamar concediat pentru ca a salvat un om de la înec
Atunci când a vazut un om în pericol să se înece, salvamarul american Tomas Lopez a acționat, pe de o parte conform instinctelor, iar pe de altă parte potrivit pregătirii și antrenamentului său, fără să se gândească nicio clipă că acest lucru îi va aduce... concedierea.

Deși imprudentul înotător a fost salvat de Lopez și ulterior a fost transportat la spital, în loc să primească mulțumiri, salvamarul a fost concediat. Acest lucru s-a întâmplat din cauza regulamentelor stricte ale firmei la care era angajat, care nu permit părăsirea zonei în care era de serviciu.

Concret, municipalitatea din Hallandale Beach, SUA, a externalizat serviciile de asigurare a siguranței plajelor și piscinelor localității, încă din 2003, pentru reducerea cheltuielilor. Lopez era, luni, de serviciu într-una din aceste zone, pe care a părăsit-o pentru a salva persoana care era pe cale să se înece câteva sute de metri mai departe.

„Avem responsabilități majore ca firmă, iar angajații noștri nu pot părăsi zona unde asigură securitatea. A fost decizia lui, pe care a luat-o știind regulile companiei”, a declarat un oficial al firmei.

Pe de altă parte, oficiali din consiliul orășenesc au declarat că nu pot face nimic în această privință, fiind vorba de o firmă privată.

Lopez, deși a fost afectat de concediere, a declarat că „a facut un lucru moral” și că niciodată nu ar accepta o slujbă care i-ar interzice să facă ceea ce este etic. Aceeași părere este împărtășită și de colegii lui, dintre care doi au demisionat, în semn de solidaritate, după ce Lopez a fost concediat.