Samoila Marza, „fotograful Unirii” de la 1918

Apropo.ro / 30.11.2011, 16:30
Samoila Marza a ajuns, din intamplare, "fotograful Unirii" la 1 decembrie 1918. Singurele fotografii de la evenimentul de la Alba Iulia care mai exista, ii apartin.

Samoila Marza avea 32 de ani si revenise acasa din razboi, doar cu patru zile inainte de Unire.

apartul foto al lui Samoila

In dimineata zilei de 1 decembrie 1918 a pornit si el spre Alba Iulia, dar nu inainte de a realiza cateva fotografii cu satenii ce mergeau la Marea Adunare Nationala.

Samoila si-a carat aparatul cu burduf, trepiedul si cliseele de sticla pe bicicleta, pe distanta de aproape 11 kilometri dintre Galtiu, orasul natal, si Alba Iulia.

Istoricul Liviu Zgarciu povesteste ca Samoila Marza a ajuns „fotograful Unirii” dintr-o intamplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de catre organizatorii Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele.

Instantaneu de la 1 decembrie 1918

„Din pacate, Samoila Marza nu a avut acces in Sala Unirii, pentru ca nu avea credentional (permisul de acces la adunarea din Sala Unirii – n.r.) si din sala nu exista nicio fotografie. Din fericire, a facut alte cinci fotografii, trei instantanee din multime si doua imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia„, explica Zgarciu.

Citeste mai multe detalii despre fotograful Unirii de la 1918, pe Mediafax