Samsung lovește Apple sub centură: a scumpit procesoarele pentru iPhone cu 20%

De: Marian Andrei / 12.11.2012, 17:20
Samsung lovește Apple sub centură: a scumpit procesoarele pentru iPhone cu 20%
Potrivit Market Watch, Samsung a scumpit cu 20% microprocesoarele pe care le furniza Apple pentru echiparea iPhone și iPad, profitând de faptul că este singurul furnizor al acestor componente.

Inițial, Apple a refuzat să plătească această creștere, însă, după ce nu a găsit niciun înlocuitor, a acceptat.

Samsung a negociat creșterea prețului de pe poziții de forță, grupul coreean livrând 130 de milioane de unități în 2011, urmând ca în acest an livrarile să depășească 200 de milioane de procesoare, contractul între cele două firme fiind valabil până în 2014.

Potrivit analiștilor, există două motive complementare pentru măsura adoptată de Samsung: primul este răzbunarea, după ce Apple a obținut în justiție condamnarea Samsung la plata unor despăgubiri de 1,05 miliarde de dolari, pentru încălcarea unor patente.

Cel de-al doilea motiv este că probabil, din 2014, Apple va găsi alt furnizor pentru procesoare, ceea ce va permite Samsung să mărească producția procesoarelor ce vor echipa telefoanele proprii, care concurează cu cele de Apple.

Apple are cu Samsung mai multe dispute privind patentele și se judecă în tribunale din mai multe țări, miza fiind dominarea piețelor de smartphone și tablete.