Sancționarea elevilor prin trimiterea la colț, interzisă de lege

De: Marian Andrei / 20.11.2013, 15:20
Sancționarea elevilor prin trimiterea la colț, interzisă de lege
Scoaterea elevilor din clasă în timpul orei, trimiterea lor la colț, insultele și jignirile sunt interzie prin lege în mediul școlar, profesorii, dar și personalul administrativ și auxiliar putând fi sancționați pentru tratament degradant în școală.

Elevii nu mai pot fi dați afară din clasă în timpul orelor și nici nu mai pot fi pedepsiți prin trimiterea lor la colț sau prin punerea lor să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin Legea 257/2013 care modifică și completează Legea 272/2004 privind protecția drepturilor copilului.

Direcția pentru Protecția Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a prezentat, ieri, modificările aduse legii, marcând astfel Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an pe 20 noiembrie.

Una dintre modificări vizează interzicerea tratamentului degradant în școală și introducerea de sancțiuni pentru personalul didactic, dar și pentru cel administrativ în cazul în care insultă, discriminează sau umilește copilul.

Directorul Direcției pentru Protecția Copilului, Elena Tudor, a declarat că pentru încălcarea acestor prevederi legale au fost prevăzute și sancțiuni, personalul didactic și nedidactic putând fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Ea a precizat însă că profesorii nu vor fi amendați doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancțiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acțiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele școlare sau comportamentul în cadrul familiei.

Citește mai mult despre interzicerea sancționării elevilor, pe gandul.info.