Sanctiunile impuse de SUA companiei ruse Suhoi au fost ridicate

Apropo.ro / 24.11.2006, 09:40
Sanctiunile impuse de SUA companiei ruse Suhoi au fost ridicate
Sanctiunile impuse de Statele Unite companiei ruse Suhoi, producatoare de avioane de razboi, acuzata ca a furnizat Iranului echipamente pentru fabricarea de arme de distrugere în masa, au fost ridicate, a declarat miercuri purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tom Casey, citat

Sanctiunile impuse de Statele Unite companiei ruse Suhoi, producatoare de avioane de razboi, acuzata ca a furnizat Iranului echipamente pentru fabricarea de arme de distrugere în masa, au fost ridicate, a declarat miercuri purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tom Casey, citat de AFP.

„Sanctiunile impuse companiei Suhoi sunt în prezent ridicate”, a precizat Casey. În schimb, sanctiunile la adresa agentiei pentru export de armament Rosoboronexport se mentin.

Decizia a intrat în vigoare marti, data la care Congresul a fost informat oficial, a precizat Casey. El a mentionat ca presedintele american George W. Bush îsi informase omologul rus, Vladimir Putin, cu privire la aceasta decizie cu ocazia unei întrevederi de la sfârsitul saptamânii trecute.

Purtatorul de cuvânt a explicat ca decizia de a suspenda aceste sanctiuni, intrate în vigoare la 28 iulie, a fost luata ca urmare a noilor informatii furnizate la începutul lunii august de compania aeronautica si de Guvernul rus.

El nu a precizat natura acestor informatii, invocând confidentialitatea lor, însa un responsabil din cadrul Departamentului de Stat, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat ca vinovatia companiei nu a fost dovedita, chiar daca o serie de angajati sunt înca suspectati.

„Informatiile care au fost prezentate au demonstrat clar ca Suhoi, în calitate de companie, nu a încalcat cu nimic legea. În schimb, cred ca informatiile furnizate lasa deschisa posibilitatea ca o persoana sau doua sa o fi facut”, a explicat el.

„Acesta ar putea sa nu fie ultimul cuvânt în acest caz”, a explicat oficialul.

Statele Unite au anuntat, la începutul lunii august, impunerea de sanctiuni unui numar de sapte societati straine, printre care companiile Suhoi si Rosoboronexport, pentru a fi furnizat Iranului material care poate fi utilizat pentru dezvoltarea de arme nucleare de distrugere în masa.

Mediafax