Sandvișul a împlinit 250 de ani

De: Marian Andrei / 13.05.2012, 14:53
Sandvișul a împlinit 250 de ani
Orașul britanic Sandwich sărbătorește, în acest weekend, 250 de ani de la prima atestare documentară a preparatului culinar omonim.

Când John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, a comandat, cu aproximativ 250 de ani în urmă, carne de vită servită între două felii de pâine, mai mult ca sigur că s-a gândit numai la confortul personal, nicidecum la faptul că „invenția” va deveni un stil de a mânca.

Povestea spune că în timpul unui joc de cărți, contele a cerut să i se pregătească o mâncare din felii de pâine cu carne de vită, pentru ca să poată mânca fără a întrerupe partida.

Legenda mai arată că partenerii lui de joc au cerut să li se aducă „același lucru, ca lui Sandwich„, iar denumirea a rămas peste ani.

Puțină lume știe însă ca faimosul „Sandwich” a fost la un pas să se numească „Portsmouth”. Sir Edward Montagu, primul conte de Sanwich, a fost înnobilat pentru meritele sale în bătăliile navale, el ocupând de trei ori funcția de Lord al Amiralității (șeful forțelor navale). În momentul acordării titlului, Sir Edward oscila între titulaturile Sandwich și Portsmouth, alegându-l până la urmă pe primul, pentru că la acel moment, Sandwich era principalul port al Angliei.

In cursul acestui weekend au loc mai multe evenimente de celebrare a aniversării, printre care concursuri de pregătire a sandvișurilor, una dintre gazde fiind cel de-al 11-lea conte de Sandwich, care, întâmplător, poartă același nume ca predecesorul său care a inventat sandvișul.