Sânii femeilor îmbătrânesc mult mai rapid decât restul corpului

De: Mihaela Enache / 25.10.2013, 11:00
Sânii femeilor îmbătrânesc mult mai rapid decât restul corpului
Sânii unei femei pot fi cel mai precis mod de a identifica vârsta unei persoane dintr-un simplu test de sânge sau țesut, un nou studiu sugerând că sânii îmbătrânesc de obicei mai repede decât restul corpului feminin.

Cu vârsta, tiparul markerilor chimici din ADN-ul nostru se schimbă. Fiecare genă devine mai mult sau mai puțin metilică, asta înseamnă că au grupuri chimice de metil adăugate sau eliminate.

În general, asta înseamnă că scade sau crește expresia genelor, iar procesul este cunoscut sub numele de Epigenetics.

Steve Horvath de la Universitatea din California, Los Angeles, și colegii săi, au folosit aceste modificări pentru a estima vârsta unei persoane.

Ei au efectuat mai întâi o analiză statistică detaliată a tiparelor de metilare în 7844 probe de țesut sănătos din 51 tipuri diferite de țesut. Acest țesut a acoperit o gamă largă de vârste – de la fetuși până la oameni de 101 ani.

Studiul a permis echipei să elimine tipare de metilare, care au variat între țesuturi, lăsând doar cele comune pentru toate țesuturile.

Acest lucru le-a permis să identifice un subset de 363 de regiuni specifice ale genomului care au deveni mai mult sau mai puțin metilice cu vârsta la aproape tipurile de țesut.

Astfel, ei  au descoperit că „Țesutul mamar sănătos este cu aproximativ doi-trei ani mai în vârstă decât restul corpului unei femei”, a spus Horvath. „Dacă o femeie are cancer de sân, țesutul sănătos de lângă tumoră este cu o medie de 12 ani mai în vârstă decât restul corpului ei”.