Sanitas ameninta cu greva generala

Apropo.ro / 17.01.2008, 15:34
Sanitas ameninta cu greva generala
Federatia Sanitas ameninta greva generala daca Guvernul nu aproba urgent proiectul de ordonanta privind majorarile salariale.

Federatia Sanitas ameninta cu redeschiderea conflictului de munca si greva generala daca Guvernul nu aproba urgent proiectul de ordonanta privind majorarile salariale si acordarea unor drepturi specifice personalului din sistemul sanitar.

Daca Guvernul nu va aproba proiectul de ordonanta cu toate punctele cuprinse in Acordul negociat cu Ministerul Sanatatii Publice (MSP), conflictul colectiv de munca se considera reactivat, iar Federatia Sanitas va declansa in perioada urmatoare greva generala, cu participarea celor 100.000 de membri de sindicat din peste 500 de unitati sanitare", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu.

Federatia Sanitas, sustinuta de membrii sindicatelor din unitatile de asistenta sociala si protectia copilului, are mai multe revendicari pentru care membrii sunt de acord sa declanseze greva generala daca negocierile nu vor duce la un rezultat pozitiv.

Astfel, ei cer majorarea salariilor personalului din domeniul asistentei sociala cu 30 la suta, acordarea tichetelor de masa, a sporurilor pentru conditii deosebite, primei de vacanta, sporului la salariul de baza pentru orele lucrate sambata, duminica si de sarbatorile legale, precum si acordarea integrala a facilitatilor referitoare la servicii, tratamente si medicatie gratuite.

Petcu spune ca cele doua parti s-au intalnit pe 8 ianuarie si au semnat un acord care cuprinde 17 puncte privind rezolvarea solicitarilor sindicale si care a stat la baza elaborarii proiectului de ordonanta de Guvern privind salarizarea si alte drepturi ale personalului ale personalului din sistemul sanitar in anul 2008.

"Din pacate, acordul nu a fost semnat de ministrul Sanatatii cu avizul prim-ministrului Tariceanu, iar in sedinta de Guvern de miercuri, actul normativ nu a fost aprobat. Incercand sa depasim aceasta situatie de criza, pana sambata, Federatia Sanitas va avea consultari cu Ministerul Sanatatii Publiec, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Ministerul Economiei si Finantelor si cu premierul Calin Popescu Tariceanu", a precizat Petcu.

In 23 octombrie, Consiliul National al Federatiei Sanitas anunta ca a hotarat declansarea conflictului colectiv de munca si ca va refuza sa prelungeasca sau sa semneze Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara.