Săptămîna Chinei

Apropo.ro / 28.04.2008, 00:00
Săptămîna Chinei
National Geographic aduce în premieră “Săptămîna Chinei”, o serie de documentare dedicate miturilor Chinei antice, dar şi minunilor arhitecturale moderne. Printre acestea, noul cazinou din Macao, Veneţianul.
Ilegale în restul Chinei, jocurile de noroc adună anual peste 20 de milioane de oameni, dornici de a-şi încerca norocul, în oraşul Macao. De trei ori mai mare decît cel mai mare cazinou din Las Vegas, The Venetian din Macao ar putea fi unul dintre cele mai profitabile din istorie. Pentru construcţia acestuia, Sheldon Adelson, al treilea bogătaş al Americii, a avut la dispoziţie peste două miliarde de dolari, 10.000 de constructori şi 36 de luni.
Artişti scenografi au creat iluzia unui cer nesfîrşit pe cele 2,4 hectare de tavan de deasupra mall-urilor şi canalelor din interior. Firmele cumpărătoare au luat în calcul marfă de peste 100 de milioane de dolari, în timp ce resursele umane au pregătit mii de angajaţi care să gestioneze totul, de la carduri la curăţenia în camere. Se estimează că numai gondolele cazinoului vor genera milioane de dolari, de aceea găsirea unor persoane carismatice care să cînte şi să stăpînească dialectul italian pentru a lucra ca gondolieri a fost o sarcină dificilă pentru managerii din Las Vegas veniţi în Asia.
Cu o arenă de 15.000 de locuri, 3000 de camere de hotel, sute de magazine şi restaurante şi o valoare totală de 2,4 miliarde de dolari, The Venetian este o afacere foarte profitabilă şi riscantă în acelaşi timp. Pentru a atrage clienţi, printre care jucători VIP dornici să parieze peste 200.000 $ la o mînă, cazinoul a cheltuit milioane ca să aducă echipa de fotbal Manchester United pentru un meci demonstrativ. De asemenea, pentru a-i impresiona pe cei 1200 de jurnalişti prezenţi la lansare, cazinoul a adus Cirque de Soleil cu o reprezentaţie specială. Şi, apropo de inaugurarea cazinoului, echipa lui Adelson a apelat la serviciile unui maestru feng shui pentru a afla care este cel mai prielnic moment. S-a ajuns la concluzia că lansarea trebuie să aibă loc exact la ora 19.18 pentru a purta noroc clienţilor, lucru mai uşor de zis decît de făcut. Pînă la urmă, se pare că eforturile lui Adelson au dat roade, 114.000 de oameni trecînd pragul cazinoului în pri­mele 24 de ore.
 
Vegas chinezesc
luni-joi, 22.00, N. Geographic