Șapte mecanisme de declanșare a durerilor de cap

Apropo.ro / 13.04.2006, 14:01
Șapte mecanisme de declanșare a durerilor de cap
Toata lumea știe cauzele clasice ale durerilor de cap, stresul sau mahmureala, dar mai exista câteva elemente surpriza. Sexul Nu, nu este vorba de celebra fraza "Am o migrena, draga", ci de durerile de cap associate activitații sexuale. De fapt, acestea afecteaza mai mult

Toata lumea știe cauzele clasice ale durerilor de cap, stresul sau mahmureala, dar mai exista câteva elemente surpriza.

Sexul
Nu, nu este vorba de celebra fraza „Am o migrena, draga”, ci de durerile de cap associate activitații sexuale. De fapt, acestea afecteaza mai mult barbații decât femeile și sunt frecvente în cazul celor care sufera de migrene sau sunt hipertensivi.

„Cel mai comun simpton este o durere surda la ceafa care se intensifica direct proporțional cu excitația sexuala”, spune Anne MacGregor, director al Citz of London Migraine Clinic.

Se pare ca are legatura cu contracțiile musculare excesive ale gâtului și capului. Unele persoane sunt cuprinse brusc de o durere de cap foarte grava în timpul orgasmului care poate dura pâna la o jumatate de ora. Deși durerile de cap din timpul actului sexual au rar o alta cauza decât sexul, acestea pot fi rezultatul unei acumulari de sânge în creier cunoscuta sub numele de atac hemoragic. Acesta apare mai ales la persoanele hipertensive sau la cei care au în familie cazuri de hipertensivi.

Boli intestinale
Hrana ar trebui sa fie digerata de corpul uman în maxim 24 de ore, aceasta fiind regula unui tranzit intestinal sanatos. În realitate, acest proces are loc în cel puțin doua zile. „Națiunea britanica este foarte constipata”, spune Irena Dumbrell, director al Body Peace, o clinica de medicina alternativa din Taplow, Berkshire.

„Dietele constând în hrana procesata, bauturi nesanatoase, lipsa exercițiului fizic sunt cauzele bolii numite colon iritabil. Aceasta poate duce la o otravire lenta a organismului.”

Bolile intestinale cauza unele dureri de cap. Intestinul poate fi detoxificat prin limitarea consumului de carne roșie la de doua ori pe saptamâna, evitarea hranei excesive și bogate în grasimi, a condimentelor și a alcoolului. Se recomanda o dieta sanatoasa cu fructe, legume, salate pui și pește.

Folosirea incorecta a medicamentelor
Deși analgezicele luate timp de câteva zile, o data sau de doua ori pe saptamâna pot fi foarte eficace, utilizarea excesiva a acestora poate avea efect opus. Singura modalitate de a stopa durerile de cap este renunțarea la analgezice.

Furia
Cercetatorii de la Școala de medicina de la Universitatea din Saint Louis, Missouri au scos la iveala faptul ca furia poate provoca mai des dureri de cap decât depresia sau anxietatea. Asta nu înseamna ca trebuie sa ne interiorizam furia ci ca exista momente când este bine ca aceasta sa nu fie lasata sa se manifeste.

Se recomanda ca oamenii care au des tendința de a se înfuria sa priveasca lucrurile în tonuri de gri, în loc sa vada totul în alb și negru.

Pozițiile indolente
Pozițiile aplecate sau gârbovite ale corpului pot provoca o presiune inutila asupra gâtului și mușchilor scalpului. Cantitatea de sânge care iriga creierul se reduce.

Se recomanda ca umerii sa fie ținuți în jos, coloana trebuie sa fie dreapta. În poziția șezând, capul trebuie sa stea drept fara ca barbia sa iasa în afara iar partea de jos a spatelui trebuie sa fie lipita de spatarul scaunului.

Coaforul
Unele persoane sufera de dureri de cap dupa ce se întorc de la coafor sau frizer, unde li s-a spalat parul, pentru ca au ținut capul pe spate în chiuveta.

Daca mușchii gâtului stau într-o poziție nefireasca se produce o defecțiune mecanica. Durerea de cap se declanșeaza mai târziu în ziua respectiva sau chiar a doua zi așa ca mulți nu-și dau seama de adevarata cauza a migrenei.

Timpul liber
Multe dureri de cap „din cauza timpului liber” apar la sfârșit de saptamâna. Ele apar din cauza mai multor motive aparute în timpul saptamânii, stresul, lipsa somnului, mese neregulate, asociate cu factorii declanșatori de relaxare dupa stres care apar în timpul liber.

Unele persoane sufera de dureri de cap cauzate de faptul ca au dormit mai multe ore decât obișnuiesc sau pur și simplu pentru ca au lenevit în pat, pentru ca au baut mai puțina cafea decât în mod obișnuit. Singura modalitate de a scapa de durerile de cap declanșate de timpul liber este menținerea rutinei din saptamâna și zilele libere.