Șapte scurtmetraje românești, în competiția Dracula Film: Horror and Fantasy Festival Brașov

De: Carmen Ulian / 19.09.2014, 12:00
Competiția de scurtmetraje românești a celei de-a doua ediții a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, care se va desfășura între 1 și 5 octombrie, la Brașov, include șapte filme, mostre ale unui cinema aflat în plină ascensiune.

Potrivit organizatorilor, scurtmetrajele „Dispăruții„, „Pui de somn„, „Lumină firavă„, „Gloria„, „LAG„, „Șah” și „Kazimir” vor concura pentru trofeul Vlădutz.

Cele șapte filme din competiția românească de scurtmetraje sunt exemplare reușite, fascinante, diverse ale unui cinema aflat în plină ascensiune. Fie că este vorba de fantezii și de filme de groază, de science-fiction și experimentale, autorii filmelor din competiția pentru trofeul Vlădutz au în comun o imaginație redutabilă, dublată de talent și curaj.

„Dispăruții”, de Ion Bădescu, este un film despre Ion, care adoră să stea pe canapea și să fumeze alături de prietenii/ clienții săi. În momentul în care prietenii săi încep să dispară, Ion începe să aibă dubii despre sănătatea sa mintală.

„Pui de somn”, de Paul Mureșan, este „un somn foarte scurt însă cu o supradoză de vise”, o călătorie dincolo de real.

„Lumină firavă”, de Florina Dumitrache și Bogdan Drumea, îi prezintă pe Victor și Marta, într-un apartament de modă veche, unde așteaptă sfârșitul lumii. În jurul lor luminile se sting, iar atmosfera de afară devine din ce în ce mai apăsătoare.

„Gloria”, de Mara Ionescu, prezintă povestea unui corporatist care este pe punctul de a-și pierde slujba, din greșeala altcuiva. Dar hotărăște să-l ierte, totuși, pe incompetent și lucruri stranii încep să se întâmple.

Totodată, va fi prezentat scurtmetrajul „LAG”, de Anton Grooves și Bogdan Orcula, care prezintă povestea unei femei adormite în cadă și care este trezită de un zgomot suspect. Cineva sau ceva straniu i-a intrat în casă.

Un alt film proiectat la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival de la Brașov este „Șah”, de Claudia Ciocan și Iulia Radu, un exercițiu experimental de imagine și imaginație care pornește de la un joc de șah și ajunge departe în timp și spațiu.

„Kazimir”, de Dorian Boguță, spune povestea preotului Kazimir, care trăiește într-un sătuc izolat din Deltă. Se spune că ar avea puteri făcătoare de minuni. Un grup de pelerini ajunge, însă, într-un moment nu tocmai potrivit, pentru că puterile lui Kazimir au și o latură întunecată.

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival este un festival competițional – unde vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller și fantasy – și are trei secțiuni: competiție lungmetraje internaționale, competiție scurtmetraje internaționale și competiție scurtmetraje românești.

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival are loc anual în luna octombrie în Brașov și este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History.

Proiecțiile Dracula Film: Horror and Fantasy Festival vor avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu și Cinemateca Patria.

Parteneri instituționali ai evenimentului sunt Primăria Municipiului Brașov, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Teatrul Sică Alexandrescu și Cinemateca Patria.