Sărbătoare brâncovenească la Palatul Mogoșoaia, în perioada 20-22 iunie

De: Dragos Tanase / 18.06.2014, 17:30
Sărbătoare brâncovenească la Palatul Mogoșoaia, în perioada 20-22 iunie
Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural '''Palatele Brâncovenești", organizează, în perioada 20-22 iunie, un eveniment de excepție care marchează Anul Brancoveanu. În aceste trei zile, bucureștenii vor putea intra în atmosfera secolului XVII, perioada în care domnitorul Constantin Brancoveanu acorda o mare atenție culturii românești.

Lecție de istorie în aer liber

Pe 20 iunie, copiii din școlile bucureștene vor putea asista la o lecție inedită de istorie, prin care vor putea înțelege ce a însemnat Constantin Brancoveanu pentru istoria poporului român. Studenți ai Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” au pregătit o piesă de teatru, special scrisă pentru acest eveniment, „Povestea lui Constantin Brancoveanu și a fiilor săi”.

De asemenea, odată ajunși la Mogoșoaia, elevii se vor putea plimba cu trăsura pe domeniul brâncovenesc, vor vizita palatul și vor participa la ateliere de creație adaptate perioadei respective. Astfel, copiii vor scrie, în stilul caracteristic epocii, pe foi de papirus, vor desena blazoane și vor putea să-și creeze propria coroana regală.

Muzica bizantină, fanfare și saltimbanci

Pe 21 iunie, la Palatul Mogoșoaia va fi o zi de petrecere specială: în curtea Palalatului, fanfara și saltimbanci vor întreține armosfera, ajutați de jongleuri, aruncători de flăcări și acrobați. Nu vor lipsi nici actori care îi vor întruchipa pe Constantin Brancoveanu și cei patru fii: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, iar Corul Patriarhal va susține un minirecital de muzică bizantină.

Pe lângă alaiul domnesc, la sărbătoarea brâncoveneasca vor fi prezenți și instrumentiști turci care vor cânta meterhanea (muzica turcească specifică paradelor turcești). Seara va fi încheiată de Viorica și Taraful din Clejani. Păstrând nota evenimentului, un moment special îl va constitui Balada lui Brancoveanu.

Pe 22 iunie, bucureștenii sunt invitați la un alt spectacol medieval, muzica și dans, susținut de trupă Trei Parale. Intrarea este liberă.

Program

20 iunie

10.00 – 11.30 – plimbări cu trăsura pe domeniul brâncovenesc

11.45. – 12.30 – „Povestea lui Constantin Brancoveanu și a fiilor săi”, piesa de teatru pentru copii

12.50 – 13.30 – ateliere de creație

21 iunie

19.30- 00.00

Sărbătoarea brâncovenească

– toaca va da semnalul de începere a serbării de la Palatul Mogoșoaia. În curtea Palatului fanfara, saltimbanci, jongleuri, aruncători de flăcări și acrobați vor întreține atmosfera.

– sosirea actorilor care îi întruchipează pe Constantin Brancoveanu și membrii familei sale

– minirecital muzica bizantină – Corul Patriarhiei

– muzica turcească – meterhanea

– concert Viorica și Taraful din Clejani

22 iunie

14.30 – 15.15 – Trei Parale, concert de muzică medievală

15.15- 15.35 – dans medieval

16.00 – 16-45 – Trei Parale, concert de muzică medievală