Sarbatoarea de Halloween, motiv de petrecere?

Apropo.ro / 30.10.2008, 18:25
Pentru multi, Halloween-ul este inca un motiv de petrecere si un motiv de a fi altcineva pentru o seara.

Inainte de a citi acest articol, trimite FELICITARI DE HALLOWEEN, DE LA APROPO.RO!

Pentru multi, Halloween-ul este inca un motiv de petrecere, de detensionare de problemele cotidiene si un motiv de a fi altcineva pentru o seara. Altii considera o sarbatoare pagana.

Halloween-ul a devenit in ultimii ani o sarbatoare pe care nu o celebreaza doar americanii, ci si noi. In fiecare tara capata infuente diverse in functie de cultura si dorinta proprie.

Celtii sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 Noiembrie

Fiecare an nou era celebrat cu un festival, care marca sfarsitul “sezonului soarelui” si inceputul “sezonului intunericului si frigului”. Acest festival mai era numit si Samhain si dura trei zile. Oamenii purtau costume din piei si oase. Acesta este Halloween-ul antic.

Dupa ce romanii au invadat Britania au adus cu ei si felurite sarbatori si obiceiuri. Ei celebrau la aceeasi data de 1 noiembrie si "Ziua Pomona" (numit dupa zeita romana a fructelor si gradinilor).

halloween dolvleac

Cele doua sarbatori s-au amestecat devenind o sarbatoare unica

Cand Biserica Romano-Catolica au transformat 1 noiembrie in sarbatoarea crestinilor si redenumita Hallowmas, All Hallows sau Ziua Tuturor Sfintilor.

Mai tarziu Biserica a stabilit ziua de 2 noiembrie ca zi de sarbatoare a celebrarii celor morti sau Ziua Tuturor Sfintilor. Astfel, toata lumea facea cate un foc, faceau parade si se costumau in ingeri, sfinti sau diavoli.

Americanii ofera mere, nuci, bomboane. Pisicile, spiritele rele, stafiile, scheletele, craniile sunt aduse in sarbatoarea de Halloween pentru ca totul sa fie invaluit ca intr-o vraja.

Halloween este a doua mare sarbatoare "comerciala" in SUA

A doua dupa Craciun. Se estimeaza ca, anual, oamenii cheltuiesc peste 6,9 miliarde de dolari pe costume, bomboane, obiecte de decor, etc.

Initial, sarbatoarea era ceva mai modesta in America. Primul Halloween a fost celebrat in timpurile coloniilor engleze de cateva comunitati. Abia in secolul 19 oamenii au inceput sa se costumeze si sa recurga la tot felul de glume inspaimantatoare.

halloween dolvleac

"Ne dati sau nu ne dati " al americanilor e la origine creat din cersit

Diferenta intre cele doua tine de perspectiva. Se pot oferi dulciuri sau se pot face tot felul de scamatorii. In anumite state americane, Halloweenul este supranumit si "Noaptea Cersetorilor".

Lanterna lui Jack (dovleacul luminat)

Acest obicei provine din traditiile irlandeze. Se spune ca Jack era un barbat caruia ii placea sa bea si sa glumeasca si ca l-a pacalit pe Satana sa se urce intr-un copac. Dupa ce Satana a urcat in copac, Jack a scrijelit o cruce pe trunchi, astfel ca Cel Rau nu a mai putut cobori din copac.

Pentru ca Jack sa il lase sa coboare l-a pus sa promita ca nu-l ispiteste niciodata. Jack pacalindu-l pe Satana, dupa moarte nu a mers nici in Rai si nici in Iad, dar Cel Rau i-a oferit un taciune aprins care sa ii lumineze calea, care mai tarziu a luat numele de "Lanterna lui Jack". In zilele noastre acest taciune aprins este dovleacul luminat. In noaptea de Halloween poti da viata oricarui personaj la care visezi.

costume halloween