Sarbatorile pot aduce agentiilor de turism încasari de 37 mil. euro

Apropo.ro / 23.11.2006, 09:59
Sarbatorile pot aduce agentiilor de turism încasari de 37 mil. euro
Pachetele pentru Craciun si Revelion vor aduce agentiilor de turism, în acest an, încasari de 36-37 milioane euro, în crestere cu circa 15% fata de vânzarile de anul trecut, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). "Încasarile agentiilor s-au ridicat

Pachetele pentru Craciun si Revelion vor aduce agentiilor de turism, în acest an, încasari de 36-37 milioane euro, în crestere cu circa 15% fata de vânzarile de anul trecut, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

„Încasarile agentiilor s-au ridicat de sarbatori, anul trecut, la circa 25 de milioane de euro pe turism intern si sapte milioane de euro pe outgoing. Anul acesta, estimam o crestere totala a încasarilor de circa 15%”, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, purtatorul de cuvânt al ANAT, Traian Badulescu.

Cea mai mare parte dintre românii care petrec sarbatorile de iarna în alta parte decât acasa prefera destinatiile interne, cele mai solicitate fiind sejururile de 4-5 nopti în statiuni montane de pe Valea Prahovei si în Poiana Brasov, Câmpulung Moldovenesc sau Borsa.

La fel de cautate sunt pensiunile de la Bran-Moeciu, din Maramures, Bucovina, zona Buzaului si Apuseni, dar si sejururile de pâna la 10-12 zile în statiuni balneoclimaterice precum Baile Felix, Covasna, Olanesti, Calimanesti-Caciulata sau Balvanyos.

„Anul trecut, circa 100.000 de români au petrecut Craciunul si Revelionul în diferite destinatii din tara. Anul acesta estimam o crestere de 5%”, a adaugat reprezentantul agentiilor de turism.

În ceea ce priveste destinatiile externe, turistii aleg, cu ocazia sarbatorilor, fie zonele unde pot schia, cum este Austria, fie state cu temperaturi mai ridicate, precum Egipt, Grecia sau Turcia. O parte importanta dintre cei care pleaca în strainatate în aceasta perioada opteaza pentru diferite orase europene, mai ales Paris si Viena.

Chiar daca numarul românilor care pleaca în strainatate de sarbatori este mult mai mic decât al celor care petrec într-o destinatie locala, rata de crestere în cazul destinatiilor externe este de sase ori mai mare. Astfel, daca anul trecut agentiile de turism au înregistrat circa 15.000 de clienti pentru pachetele externe, estimarile pentru aceasta iarna indica o majorare de 30% a acestui nivel.

Principalele tipuri de oferte lansate pentru perioada sarbatorilor sunt sejururile în zona mediteraneeana, care includ si zboruri charter (Egipt, Grecia, Turcia, Spania-Tenerife, Maroc, Cipru, Malta si Tunisia), sejururile la schi (Austria, Elvetia, Italia, Franta, Slovacia, Bulgaria), vacantele exotice (Dubai, Thailanda, Mauritius, Maldive, Cuba, Brazilia, Mexic) si sarbatorile de iarna în marile orase europene (Viena, Paris, Budapesta, Barcelona, Roma, Praga).

Preturile anuntate de hoteluri si pensiuni pentru sarbatorile de iarna din acest an sunt apropiate de cele din 2005, aceeasi situatie fiind remarcata si în cazul excursiilor externe. O tendinta care se manifesta tot mai vizibil este cresterea numarului de persoane care petrec si Craciunul în alta parte decât acasa, cel mai des varianta aleasa fiind o pensiune turistica.

Un sejur de Craciun, la un hotel sau la o pensiune, costa în medie între 70 de euro si 150 de euro pentru 3-4 zile, în functie de numarul de mese oferite clientilor. În ceea ce priveste Revelionul, preturile sunt mai mari, pornind de la 150 de euro si ajungând de obicei la 450 de euro, în statiunile interne. Tariful include 3-5 zile de cazare, mic dejun si masa festiva de Revelion, oferta fiind bogata în zona turismului rural.

Mediafax