Sarbii vor „sa il fure” pe Contele Dracula

Apropo.ro / 05.12.2011, 16:30
Sarbii vor
O publicatie sarba sustine despre Contele Dracula ca ar avea origini sarbesti, conform unor pasaje din romanul lui Bram Stoker.

Mare bataie pe Contele Dracula – Vlad Tepes. Sarbii sustin ca a fost de-al lor, sarb, si se bazeaza pe cateva pasaje din romanul lui Bram Stoker.

„O mare rusine s-a abatut asupra poporului meu din Kosovo in 1389, atunci cand steagurile de valahi si unguri au fost invinse de turci”, citeaza cotidianul din Belgrad din romanul „Dracula”. „De ce contele roman Dracula a spus ca turcii i-au cucerit poporul, cand se stie faptul ca turcii s-au luptat cu sarbii in Kosovo? Asta inseamna ca nobilul medieval roman, care a servit ca sursa de inspiratie pentru personajul literar Dracula, a fost de fapt sarb”, scriu cei de la jurnalul Kurir.

Teoria jurnalistilor sarbi este sustinuta si de istoricul Jovan Deretic, care spune ca este foarte familiarizat cu viata lui Vlad Tepes si ca nu exista nicio indoiala asupra faptului ca acesta a fost sarb.

Dracula a fost 100% sarb! Dar nu numai el. Multi dintre romanii de astazi au origini sarbe. Multi nu stiu ca, pana in secolul 19, au vorbit limba noastra si foloseau alfabetul nostru la scris. Ma refer la valahi, adica agricultori, pentru ca populatia din Transilvania este majoritar implicata in agricultura. De altfel, la mormantul lui Vlad Tepes se afla inscriptia „Aici zace Vlad Tepes, robul lui Dumnezeu”, scrisa in cea mai pura limba sarba.” – sustine istoricul sarb.