Sase ponturi pentru a te orienta intr-un oras necunoscut

Apropo.ro / 12.10.2011, 15:40
In zilele noastre, turistii se bazeaza, pentru orientarea in locuri necunoscute, pe solutii moderne: smartphone-uri, navigatoare sau alte dispozitive bazate pe GPS, uitand insa ca exista si alte solutii, inca de pe vremea cand tehnica nu era asa avansata.

Ce te faci daca dispozitivul tau preferat inceteaza sa functioneze si „te lasa balta” in mijlocul unui oras necunoscut? Bineinteles, solutia ideala este sa intrebi pe cineva, cu conditia sa nu existe o bariera lingvistica, care adesea este o piedica de netrecut.

Tristan Gooley de la BBC iti arata cum poti sa te orientezi intr-un oras necunoscut doar pe baza observatiilor si a deductiei.

1. Orientarea antenelor de satelit

Majoritatea antenelor de satelit, daca nu chiar toate, sunt indreptate in aceeasi directie. Asta pentru ca ele sunt indreptate catre un satelit geostationar, care, dupa cum ii arata si numele, sta fix deasupra unui punct al Pamantului. Articolul BBC mentioneaza ca in Marea Britanie, exista un furnizor major de programe TV prin satelit, de aceea toate „ligheanele” sunt indreptate catre sud-est.

Toate antenele de satelit sun indreptate in aceeasi directie

Toate antenele de satelit sun indreptate in aceeasi directie

Bineinteles, daca te afli in alta tara, ar trebui sa stii aceasta directie, dar acest lucru se poate afla prin alte metode. Aceasta metoda este valabila si in zonele rurale.

2. Cladirile religioase

Din cele mai vechi timpuri, cladirile religioase si locurile sacre au fost de un mare ajutor in indicarea directiei.

Bisericile crestine sunt intotdeauna aliniate pe axa est-vest, avand altarul situat in partea estica. In multe tari si mormintele sunt aliniate pe aceeasi axa.

Bisericile crestine sunt orientate pe axa est-vest

Bisericile crestine sunt orientate pe axa est-vest

La randul lor, si moscheile iti pot indica directia. Intrati in moschee si localizati nisa aflata intr-unul dintre pereti. Aceasta nisa, numita al-Qibla, indica, oriunde te-ai afla in lume, directia catre Mecca.

Intr-o sinagoga, locul in care este tinuta Torah se afla catre Ierusalim (sau catre est). Aceasta directie se poate afla si din pozitia credinciosilor – cu fata la Tora, deci catre est. Atentie, totusi: in sinagogile aflate in tarile situate la est de Israel, Tora se alfla la vest!

3. Influenta naturii

Aproape peste tot in lume exista vanturi predominante, care bat dintr-o anumita directie. In timp, datorita ploilor si particulelor aflate in aer, acestea lasa pe cladiri urme de eroziune asimetrice, asemanatoare celor din natura.

Si coroana copacilor este un indiciu bun, aceasta fiind „tunsa”, la randul ei, asimetric, de aceste vanturi.

Totusi, influenta naturii este mai greu de observat, fiind nevoie de un ochi experimentat pentru a vedea aceste semne.

4. Multimea

Navigatorii din vechime au invatat ca, pentru a descoperi uscatul, trebuie sa urmareasca pasarile. Curand au realizat ca urmarind o singura pasare, rezultatul este imprevizibil, dar urmarind doua sau, si mai bine, un stol, rezultatul este garantat.

Un grup de oameni te poate conduce la statia unui mijloc de transport in comun

Un grup de oameni te poate conduce la statia unui mijloc de transport in comun

Acelasi lucru este valabil si pentru oameni. Nu are niciun rost sa urmaresti o persoana, ea te poate conduce oriunde. Dar urmarind o multime de oameni, aceasta te va conduce la o statie de mijloc de transport. De mentionat ca daca este dimineata, trebuie sa mergi „impotriva curentului” pentru a ajunge la statie.

5. Alinierea drumurilor

Atunci cand se realizeaza o retea de drumuri, ea nu este facuta haotic. Acestea au menirea de a dirija traficul spre si dinspre oras. De aceea, majoritatea drumurilor care ies (sau intra) (d)in oras sunt dispuse radial. Aceasta este o observatie de bun simt, dar care este foarte rar luata in considerare atunci cand cineva se pierde intr-un oras mare.

O modalitate de orientare este observarea directiei de deplasare a norilor

O modalitate de orientare este observarea directiei de deplasare a norilor

6. Norii

Una dintre cele mai simple metode de orientare este observarea directiei de deplasare a norilor. In afara cazului cand este vreme urata, vantul care impinge norii are o directie constanta. Arunca o privire pe cer inainte de a-ti incepe calatoria si memoreaza directia de deplasare a norilor. In cazul in care te-ai ratacit, te uiti iar pe cer si – voila – ai un punct de reper.

Daca acest articol v-a starnit cat de cat interesul, poate ar fi bine sa treceti la pasul urmator si sa exersati putin, chiar in orasul dumneavoastra. In definitiv, nu se stie niciodata ce-ti aduce viitorul si, desi nu dorim nimanui sa se rataceasca, acest lucru se poate intampla.