Satelit de spionaj defect, distrus de armata SUA

Apropo.ro / 21.02.2008, 10:30
Fortele navale ale SUA au distrus un satelit de spionaj defect pentru a impiedica prabusirea lui pe pamant.

O racheta lansata de pe o nava de razboi a Fortelor navale americane a atins un satelit de spionaj aflat in deriva, pentru a incerca sa previna ca un combustibil toxic pe care il avea in rezervor sa ajunga pe Pamant, a anuntat Pentagonul miercuri.

Racheta SM-3 a fost lansata de pe USS Lake Erie, din Oceanul Pacific, si a atins satelitul de dimensiunea unui autobuz la circa 247 de kilometri deasupra oceanului, a precizat Pentagonul intr-un comunicat.

"O retea de senzori terestri, aerieni, marini si spatiali confirma ca armata SUA a interceptat un satelit al Oficiului national de Recunoastere (NRO), care nu mai functiona si se afla pe orbitele finale inainte de a intra in atmosfera", adauga comunicatul. "Confirmarea ca rezervorul de combustibil a fost fragmentat ar trebui sa fie disponibila in decurs de 24 de ore", mai precizeaza textul.

"Din cauza altitudinii relativ scazute a satelitului la momentul impactului, fragmente desprinse din el vor incepe sa intre in atmosfera imediat", adauga Pentagonul. "Aproape toate fragmentele vor arde in decurs de 24-48 de ore de la intrare (in atmosfera), iar restul ar urma sa cada in decurs de 40 de zile", conform aceleiasi surse.

Citeste mai mult la Mediafax