Satelitul lansat de către Phenian se pare că nu funcționează

De: Marian Andrei / 18.12.2012, 09:56
Satelitul lansat de către Phenian se pare că nu funcționează
Satelitul lansat săptămâna trecută de către Coreea de Nord nu pare să funcționeze, deoarece nu emite vreun semnal, a anunțat ieri un astrofizician american.

Statele Unite și aliații lor din Asia au constatat că lansarea de miercuri a unei rachete a reprezentat un succes. Acesta a plasat pe orbită un obiect prezentat de către regimul nord-coreean drept un satelit de observare terestră.

Jonathan McDowell, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, a confirmat că satelitul se află pe orbită, dar că nu este detectat vreun semnal.

„Din câte știm, satelitul nu funcționează”, a declarat McDowell, precizând că nu știe dacă dispozitivul funcționa după lansare.

El a adăugat că este posibil ca aparatul să transmită la un nivel prea slab pentru a putea fi detectat.

Alt subiect de îngrijorare, în opinia lui McDowell, este lumina emisă de satelit, care fluctuează. Acest lucru înseamnă că razele de soare ating aparatul sub diverse unghiuri, ceea ce înseamnă că nu este îndreptat în mod corect spre Terra.

Deși Phenianul afirmă că lansarea rachetei a avut loc în cadrul unei misiuni pașnice, Statele Unite și aliații lor consideră că acest tir de rachetă cu rază lungă de acțiune este unul între numeroase alte teste deghizate de rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, în contextul în care rezoluții ONU din 2006 și 2009 interzic Phenianului orice activitate nucleară balistică.