Sauna ar putea fi noua arma împotriva gripei aviare

Apropo.ro / 08.09.2005, 10:01
Sauna ar putea fi noua arma împotriva gripei aviare
Pentru a combate extinderea gripei aviare, guvernul finlandez recomanda calatorilor care s-au întors din regiunile atinse de gripa aviara sa se dezinfecteze la sauna, relateaza AFP. "Am emis o recomandare generala în atenția tuturor crescatorilor de pasari sa folosesca sauna

Pentru a combate extinderea gripei aviare, guvernul finlandez recomanda calatorilor care s-au întors din regiunile atinse de gripa aviara sa se dezinfecteze la sauna, relateaza AFP.

„Am emis o recomandare generala în atenția tuturor crescatorilor de pasari sa folosesca sauna pentru a împiedica raspândirea virusului”, a declarat, luni, Sirpa Kiviruusu, expert în Ministerul finlandez al Agriculturii.

Sfatul se aplica înainte de toate hainelor, încalțarilor, bagajelor și tuturor celorlalte lucruri pe care turiștii le-au adus din regiunile afectate de gripa aviara.

„Este o metoda foarte eficace pentru a distruge virusul, care nu rezista la temperaturi ridicate. Hainele trebuie sa stea trei ore la 70 de grade Celsius”, a adaugat specialistul.

Finlanda a avut la sfârșitul lunii august prima sa alerta privind gripa aviara. Analizele au permis stabilirea faptului ca virusul identificat este inofensiv pentru om.

Ministerul Agriculturii a insistat asupra faptului ca metoda saunei nu garanteaza o imunitate totala împotriva epizootiei aparute, în 2003, în Asia de sud-est.

„Crescatorii de pasari trebuie sa se spele cu sapun, sa aștepte cel puțin 48 de ore înainte de a intra în crescatorie și sa îmbrace haine speciale”, potrivit lui Kiviruusu.

Mediafax