Scanarea unghiilor poate ajuta la identificarea osteoporozei

Apropo.ro / 12.07.2005, 12:48
Scanarea unghiilor poate ajuta la identificarea osteoporozei
Cercetatorii britanici au proiectat un dispozitiv care, prin simpla scanare a unghiilor, poate stabili daca o persoana sufera de boli de oase, cum ar fi osteoporoza, relateaza BBC News Online. Unghiile și oasele conțin o substanța cruciala care le ofera rezistența.


Cercetatorii britanici au proiectat un dispozitiv care, prin simpla scanare a unghiilor, poate stabili daca o persoana sufera de boli de oase, cum ar fi osteoporoza, relateaza BBC News Online.

Unghiile și oasele conțin o substanța cruciala care le ofera rezistența. Echipa de cercetatori, inclusiv experții de la Universitatea Limerick, a stabilit ca nivelul scazut al substanței la nivelul unghiilor indica nereguli la nivelul oaselor.

Acest test ofera o modalitate ieftina și accesibila pentru a stabili daca o persoana trebuie sa efectueze analize medicale aprofundate.

Ideea aflata la baza dispozitivului a fost nominalizata pentru Medical Futures – Innovation Awards, care vor fi anunțate în cursul acestui an.

Osteoporoza este o boala care consta în slabirea rezistenței oaselor și care poate conduce la fracturi dificil de vindecat. Aceasta boala afecteaza o treime dintre femeile din Marea Britanie, dar și 12 la suta dintre barbați și cauzeaza circa 200.000 de fracturi anual pe teritoriul britanic, fiind și la originea a 40 de decese pe zi.

Primul indiciu care a sugerat ca unghiile ar putea avea un rol în diagnosticarea osteoporozei a fost faptul ca un medic a constatat ca pacientul sau avea unghiile moi.

Mark Towler, lector la Universitatea Limerick, a studiat ulterior proprietațile oaselor și unghiilor. El a constatat ca nivelul unei anumite substanțe necesare pentru fixarea moleculelor conținând proteine este mai scazuta la persoanele care sufera de osteoporoza.

Cercetatorii vor încerca în continuare sa afle daca scanarea unghiilor poate contribui și la prevenirea osteoporozei, nu doar la identificarea bolii deja existente.

Mediafax