Scenariștii americani vor picheta Globurile de Aur

Apropo.ro / 03.01.2008, 12:18
Scenariștii americani vor picheta Globurile de Aur
Scenariștii de film și televiziune americani au anunțat că vor instala pichete de grevă la Globurile de Aur, pe 13 ianuarie.

Scenariștii de film și televiziune americani au anunțat că vor instala pichete de grevă la Globurile de Aur, pe 13 ianuarie, decizie care riscă să perturbe grav această prestigioasă ceremonie de premii organizată la Hollywood, informează AFP.

Sindicatul scenariștilor americani (WGA), ai cărui membri sunt în grevă de pe 5 noiembrie, au început negocierile cu compania organizatoare, "Dick Clark Productions", pentru a permite derularea normală a ceremoniei de decernare a Globurilor de Aur.

Dar negocierile au eșuat, potrivit unui comunicat emis de filiala WGA pentru coasta vestică a Statelor Unite.

"Dick Clark Productions este îngrijorată din cauza grevei. Așa cum s-a anunțat anterior, sindicatul scenariștilor va instala pichete de grevă la Globurile de Aur", se indică în text.

Scenariștii de film și televiziune de la Hollywood au intrat în grevă pe 5 noiembrie, după ce negocierile cu Sindicatul producătorilor americani cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor au eșuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce privește difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceștia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD și extinderea tarifelor sindicale și a avantajelor sociale asupra reality show-urilor.

Decizia de a instala pichete de grevă la Globurile de Aur, decernate de Asociația jurnaliștilor străini la Hollywood (HFPA), riscă să afecteze grav această ceremonie, care oferă o avanpremieră la premiile Oscar, din februarie.

"WGA respectă mult HFPA, dar ne-am angajat într-o luptă crucială, care ne va proteja veniturile și drepturile de autor pentru generațiile următoare. Vom continua să facem tot ceea ce este necesar pentru ca negocierile să ajungă la o concluzie justă. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de comunitatea Hollywood-ului", spune sindicatul.

Mulți profesioniști ai industriei, actori și regizori, au indicat că nu vor participa la ceremonii poentru a nu trece peste pichetele de grevă. În plus, prezentatorii ceremoniei nu vor beneficia de replicile spirituale scrise de obicei de reprezentanți ai WGA.

Regizorul canadian David Cronenberg, al cărui thriller "Eastern Promises" a fost nominalizat la Globurile de Aur, a spus recent că "va fi foarte dificil" pentru el să treacă peste pichetele de grevă instalate de WGA, el fiind membru al acestui sindicat. "Toată lumea va avea aceeași problemă", a declarat acesta pentru publicația Variety.

"Nu voi trece niciodată peste un pichet de grevă" a spus actrița Glenn Close, nominalizată și ea la premiile Globul de Aur.