Schimbarea numelui atrage norocul, pentru thailandezi

Apropo.ro / 03.12.2012, 14:30
Schimbarea numelui atrage norocul, pentru thailandezi
În afara persoanelor care își schimbă numele pentru un altul preferat, thailandezii o fac pentru a atrage norocul asupra lor.

Schimbarea unui nume se poate face din diferite considerente: de la alegerea unuia pe placul „posesorului”, până la schimbarea identității, fuga de trecut sau, cum o fac thailandezii, pentru atragerea norocului.

Baramee Thammabandan, 46 de ani, era cunoscut sub numele de Teerapol Lilitjirawat. Deși nici unul nu pare atrăgător, schimbarea înseamnă mult pentru thailandez.

În urmă cu 10 ani de zile, Baramee era un mare ghinionist. Afacerile pe care le avea s-au risipit. Nu a mai putut redresa situația, și mai mult, soția l-a părăsit. În ultimă instanță, Baramee a făcut ceea ce face thailandezul când îi este foarte greu – și-a schimbat numele.

Am vrut să devin o altă persoană. Una nouă„, spune Baramee. Noul său nume înseamnă „carismă„.

După acest pas, viața lui s-a schimbat. A pornit o nouă afacere prin care ajută oamenii să-și schimbe numele. Din clientela sa fac parte de la oameni simpli, din lumea afacerilor și până la celebrități locale.

În cinci ani, Baramee a creat patru site-uri web și și-a dublat afacerea, a creat o nișă pe care competitorii abia acum o descoperă.

Filozofia lui în ce privește schimbarea numelui este aceea că ar trebui să fie un proces la fel de simplu precum schimbatul unei roți.

Thailandezii sunt foarte atenți când își aleg numele sau când o fac pentru copilul lor. Consultă specialiști, astrologi și ghicitori în stele pentru a atrage o viață bună și norocul.

Deși s-ar putea spune că fac alegeri de bun augur, copiii simt nevoie, pentru prosperitate, să-și mai schimbe numele încă o dată, la maturitate.

Procesul de schimbare a numelui nu necesită mari eforturi. Doritorul merge la un birou local unde cere eliberarea unui nou act de identitate cu numele dorit.

Poliția nu este la fel de încrezătoare în această privință, pentru că schimbarea unei identități într-un mod atât de simplu le îngreunează lor munca. Le este mult mai greu să prindă criminalii.

Un astfel de caz a avut loc cu ceva vreme în urmă, când un thailandez a furat bani din câteva conturi bancare, dar i-a fost pierdută urma, după ce și-a schimbat identitatea. Hoțul a fost prins după amprente, la un control de rutină.

Atletul Junpim Kuntatean, 28 de ani, a câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing după ce și-a schimbat numele în Prapawadee Jaroenrattanatarakoon.

Există și câteva note comice la această schimbare: o viitoare mireasă a trimis invitațiile de nuntă, dar nici unul dintre ei nu a știut de la cine este. Asta pentru că ea tocmai își schimbase numele. Nunta a avut loc totuși, după ce mireasa a mers la fiecare dintre ei și i-a invitat la nuntă.