Schita viitorului Guvern USL

Apropo.ro / 22.08.2011, 14:12
Schita viitorului Guvern USL
In perspectiva castigarii urmatoarelor alegeri, USL a stabilit ca Victor Ponta sa fie propunerea Uniunii pentru functia de premier. Iata lista posibililor ministri, prezentata in exclusivitate de Gandul.

Protocolul Uniunii Social Liberale prevede ca, in cadrul Guvernului USL, PSD si Alianta de Centru Dreapta (PNL-PC) sa aiba un numar egal de ministri, aplicandu-se sistemul paritatii. Structura viitorului Guvern urmeaza sa fie un compromis intre propunerea PNL – 11 ministere si cea a PSD – 13 ministere, plus patru ministri delegati.

Desi presedintele PSD sustine ca pana in acest moment nu s-a discutat in cadrul USL despre vreo propunere de ministru, surse din USL au declarat ca exista o serie de favoriti pentru sefia ministerelor.

Iata lista cu numele celor considerati a fi favoriti in lupta pentru sefia ministerelor in viitorul guvern USL:

Ministrul de Finante: Numele vehiculate sunt Claudiu Doltu si Daniel Chiritoiu, primul dintre acestia fiind „favorit”.

Un alt nume cu sanse foarte mari pentru a ocupa fotoliul de ministru in guvernul Ponta este Eduard Hellvig – secretar general al PNL si apropiat al lui Crin Antonescu. El urmeaza sa conduca fie ministerul Transporturilor, fie un minister nou care sa inglobeze si Comunicatiile.

Fostul ministru Andrei Marga este favorit in competitia pentru sefia Ministerului Educatiei. Contracandidatii sai, dar cotati cu sanse minime, sunt Ecaterina Andronescu si Alexandru Athanasiu.

Senatorul PNL Mircea Diaconu a fost desemnat de Crin Antonescu pentru Ministerul Culturii, propunerea fiind agreata si de social-democrati.

Fostul ministru al Muncii in guvernul Tariceanu, Mariana Campeanu, este creditata cu prima sansa pentru a reveni in fruntea acestui minister in cazul in care USL va ajunge la guvernare.

Potrivit surselor, presedintele PC, Daniel Constantin, ar urma sa preia Ministerul Agriculturii.

Pentru sefia Ministerului Apararii, care va reveni liberalilor, Crin Antonescu l-a nominalizat pe generalul Corneliu Dobritoiu. Pozitia acestuia este insa contestata de Teodor Melescanu, care, daca nu va fi numit ministru de Externe, ar putea prelua portofoliul Apararii.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este propunerea PSD pentru conducerea Ministerului de Interne, functie pe care a mai ocupat-o la inceputul anului 2009.

Presedintele Comisiei de politica Externa a Senatului, Titus Corlatean, este favorit pentru a deveni ministru de Externe in guvernarea USL. Acelasi post este vizat si de fostul ministru de Externe, Teodor Melescanu.

Senatorul PSD Daniel Sova ramane unul dintre favoritii pentru preluarea sefiei Ministerului Justitiei, contracandidatul sau fiind senatorul Ioan Chelaru.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Florian Popa si deputatul Nicolae Banicioiu sunt numele vehiculate pentru a prelua Ministerul Sanatatii.

Preocuparile ecologiste ale deputatului PSD Carmen Moldovan i-au crescut acesteia sansele de a prelua Ministerul Mediului.

In cazul in care Ministerul Industriilor nu va fi „lipit” de Ministerul Economiei si va ramane de sine statator, alegerea se va face intre deputatii PSD Iulian Iancu si Constantin Nita.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru gandul ca a stabilit cu Crin Antonescu modalitatea de desemnare a ministrilor: „Fiecare parte va propune cate 3-4 nume pentru un minister si apoi vom stabili cine va fi ministru”, a precizat Ponta. El a spus ca a ales acest sistem pentru a nu se afla in aceeasi situatie ca premierul Emil Boc care a trebuit sa lucreze cu oameni pe care nu ii cunostea.

Afla mai multe detalii despre cei considerati favoriti la posturile de ministri in Guvernul USL, numai pe gandul.info.