Scoate limba și află cum stai cu sănătatea!

Apropo.ro / 21.10.2013, 12:30
Scoate limba și află cum stai cu sănătatea!
Dacă ai crezut mereu că limba este doar pentru gust și vorbit, îți spunem că mai are o calitate în plus - aceea de a îți arăta care este starea ta de sănătate.

Pe limbă se pot detecta problemele digestive, alergiile, deshidratarea, deficitul de vitamine, nivelul colesterolului, circulația proastă sau semne ale anemiei.

Află mai multe despre timpul probabil pe vremea.apropo.ro

Acum mergi direct la oglindă și scoate limba. În mod normal, ea ar trebui să fie curată, de culoare roz, fără decolorări, și cu un strat ce arată că secrețiile salivei sunt cele corespunzătoare.

Dacă nu ai limba așa, atunci înseamnă că organismul tău are ceva probleme. Specialiștii chinezi spun despre limbă că este o hartă a organelor interne. Ei susțin că:

vârful limbii corespunde sistemului cardiovascular

lateralele limbii – ficatului

zona de după vârful limbii corespunde sistemului respirator și imunitar

– zona mediană sau centrul limbii corespunde sistemului digestiv

spatele limbii corespunde rinichilor.

Tot specialiștii chinezi atrag atenția asupra a trei lucruri citite pe limbă: culoare, textură și stratul protector.

1. Culoarea limbii

– roșiatică: indică faptul că organismul tău are o lipsă de nutrienți esențiali, precum complexul de vitamine B și fier. Totodată poate fi și o cauză a tipului de pastă de dinți folosit, a spălatului într-un anumit mod pe dinți sau acizilor din mâncare.

Lipsa de vitamina B3 se poate corecta consumând nuci, caise desdihratate, crustacee. Carența de fier se poate „repara” prin consumul de spanac, carne roșie sau ficat.

Dacă pe limbă apar pete roșii în zona ce corespunde sistemului respirator și imunitar indică faptul că ar putea fi vorba despre o infecție respiratorie, un sistem imunitar slăbit.

O roșeață și un mucus gălbui în centrul limbii trădează arsuri la stomac.

– neagră: dacă apare această culoarea în zona amintită mai sus este un semnal în caz de leziuni ale plămânilor.

– purpuriu: temperatura organismului este ridicată, poate trăda o inflamație, infecție sau hiperactivitatea unor organe, colesterol ridicat, circulație deficitară. Prea multe alimente reci pot cauza apariția acestei culori ce poate fi rezolvată cu usturoi și ghimbir. Dacă nu dă rezultate, o vizită la medic nu ar strica.

-roz-albicioasă: răceală, anemie, sistem imunitar slăbit, oboseală. Culorile pale ale limbii, dacă nu este o problemă medicală, se pot redresa consumând usturoi, scorțișoară, ghimbir, spanac, carne roșie, fasole, mere, nuci.

– albastru-verzui: dacă apar pete de această nuanță în lateralele limbii atunci poate fi vorba de probleme la nivelul ficatului. În general, petele de pe limbă de culoare mai închisă semnalează apariția unor probleme.

– galbenă: dacă această culoare apare în special în partea din spate a limbii ar putea reprezenta o infecție la nivelul vezicii urinare.

-brun-verzuie: apare când este vorba de un fumător sau în cazul folosirii în exces a apei de gură.

Culoarea limbii poate fi influențată și de alimentația individului, precum și de medicamentele pe care le ia.

2. Textura limbii

– ulcerul se poate citi pe limbă, în centrul ei, și în gură atunci când organismul tău este foarte stresat. Totul este legat de sistemul digestiv.

– petele roșii pot indica și ele probleme – fie că ai o carență de bioflavonoide – componente ale vitaminei C. Le poți asimila din fructe de pădure, kiwi și citrice.

Consumul de băuturi prea calde poate păta limba. De asemenea, chinezii mai spun că petele roșii de pe limbă pot indica semne ale astmului, eczemelor sau altor reacții alergice.

– limba uscată îți spune că organismul tău produce prea mult mucus. Pentru a evita situația poți scoate din alimentația zilnică produsele dulci.

Un alt factor este stresul, ce poate cauza ca glandele salivare să se umfle și să usuce limba. Apa cu zeamă de lămâie rezolvă problema.

– bubițe/afte pe limbă: ar putea fi vorba despre anumite alergii sau o infecție. Și deficiența vitaminei B12 poate cauza această problemă.

– fire de păr: în partea de sus a limbii se regăsesc papile filiforme alcătuite din cheratină. Nu este vorba de fire de păr ca în alte părți ale corpului, deși seamănă, ci de niște perișori care oferă aspectul de limbă păroasă. În acest caz poate fi vorba de infecții bacteriene, consumul de antibiotice sau senzația de gură uscată. Daca acești perișori se inflamează dar dispar în câteva zile, 10 zile maxim, nu este un mare semn de alarmă.

3. Stratul protector al limbii

– limba acoperită cu un strat dens și albicios poate fi vorba de candida, ciuperca ce provoacă candidoza orală și care se dezvoltă la nivelul gurii, limbii și gâtului.

Antibioticele, contraceptivele orale și alte medicamente pot ajuta la înmulțirea acestei ciuperci.

– limba lipsită de stratul dens poate sugera probleme la nivelul sistemului digestiv.

De asemenea îți indică faptul că trebuie să ai o igienă orală bună, să te speli pe dinți de două ori pe zi și să-ți cureți și limba cu o periuță.