Scriitorul chinez Mo Yan, premiat cu Nobel pentru literatură în 2012

De: Gabriela Voicu / 12.10.2012, 11:30
Scriitorul chinez Mo Yan, premiat cu Nobel pentru literatură în 2012
Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului, a obținut premiul Nobel pentru Literatură în 2012.

Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului și unul dintre „cei mai piratați autori chinezi ai tuturor timpurilor”, potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul „de un realism halucinatoriu în care îmbină poveștile populare cu istoria și contemporanul”, potrivit comitetului Nobel.

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 a debutat luni, când cercetătorii John B. Gurdon și Shinya Yamanaka au fost recompensați cu premiul Nobel pentru medicină. Marți, cercetătorii francez Serge Haroche și american David J. Wineland au fost recompensați cu premiul Nobel pentru fizică pe 2012, iar miercuri au fost anunțate numele câștigătorilor premiului Nobel pentru chimie – cercetătorii americani Brian K. Kobilka și Robert J. Lefkowitz.

Mo Yan, Nobel pentru Literatură în 2012

Câștigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinței exprimate de fondatorul prestigioaselor distincții, Alfred Nobel – va fi anunțat azi, iar premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureații primesc câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.