Scumpiri pe toată linia incepand cu luna februarie

Apropo.ro / 15.01.2008, 10:57
Scumpiri pe toată linia incepand cu luna februarie
Incepand cu data de 1 februarie, producatorii anunta cresteri de preturi la produsele de baza - paine, lapte, ulei, carne.

Incepand cu data de 1 februarie, romanii ar putea plati mai mult pentru traiul zilnic. Producatorii anunta cresteri de preturi la produsele de baza – paine, lapte, ulei, carne iar autoritatile se gandesc sa majoreze pretul gazelor.

In ceea ce priveste procentele vehiculate, acestea pot ajunge pana la 20% in cazul gazelor naturale. Exista, insa, si producatori care spun ca nu iau in calcul decat o crestere de doua-trei procente, cel putin in perioada aceasta, acest lucru depinzand si de cum va evolua cursul de schimb leu/euro sau preturile la utilitati.

Primii care au anuntat majorari sunt patronatele din industria panificatiei, invocand cresterea pretului la grau. Aceasta, desi printr-o decizie UE, cerealele se pot importa fara taxe din statele care nu sunt in afara Uniunii, lucru care ar fi trebuit sa tina pretul painii pe loc.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), spune ca scumpirile vor ajunge pana la 15%. „Scumpirile la lapte nu vor depasi un maximum de 5-7% in februarie. Daca ritmul deprecierii leului continua este posibil sa ajungem si la cresteri ale preturilor de pana la 15%. Alti factori care ar determina aceste scumpiri tin de cresterea pretului la ambalajele din import, de ingrediente si chiar de scumpirea carburantului.

Lista scumpirilor mai cuprinde gazele naturale, pentru care se lanseaza procente naucitoare, de pana la 20%. Si CFR ar vrea sa mai adauge 7% la biletele de tren.