Se întorc Radiohead

Apropo.ro / 13.03.2006, 11:14
Se întorc Radiohead
Lumea muzicala se va îmbogați cu un album semnat de una dintre cele mai tari trupe ale ultimilor 20 de ani, Radiohead. Și asta dupa aproape un an în care nu se știa nici macar daca Radiohead mai exista! Incertitudinile au luat sfarșit luna aceasta, cand Radiohead

Lumea muzicala se va îmbogați cu un album semnat de una dintre cele mai tari trupe ale ultimilor 20 de ani, Radiohead. Și asta dupa aproape un an în care nu se știa nici macar daca Radiohead mai exista!

Incertitudinile au luat sfarșit luna aceasta, cand Radiohead a anunțat ca se întorc în forța, cu un album, cu o participare la „V Festival” și cu un super-turneu prin Europa și America. Lansarea este anunțata pentru începutul lunii aprilie, chiar daca nu s-au hotarat înca asupra numelui materialului.

Alaturi de ei, pe scena „V Festival”, vor urca și Keane, Faithless, Fatboy Slim, Starsailor, Groove Amanda, The Magic Numbers, Sugababes și The Feeling.

Radiohead înseamna: Thom Yorke – solist, chitara acustica, chitara ritmica, pian și laptop; Jonny Greenwood – chitara principala, clape, sintetizator modular, unde Matrenot (un stramoș al sintetizatorului), Glockenspiel (joc de clopoței) și laptop; Ed O’Brien – chitara suplimentara, efect de pedale, voce secundara, percuție auxiliara; Colin Greenwood – chitara bas, clape, sampler, sintetizator; Phil Selway – tobe și percuție.

Membrii trupei s-au cunoscut pe la jumatatea anilor ’80, cand urmau cursurile Școlii din Abingdon, o școala privata numai pentru baieți cu niște reguli extrem de drastice. În cladirea unde se studia muzica a avut loc prima lor cantare, au fost facute primele piese și a luat naștere trupa, care inițial s-a numit „On A Friday”, deoarece doar vinerea aveau timp sa se întalneasca și sa repete fara sa-i urmareasca vreun profesor. Primele lor piese erau puternic influențate de trupe ca Joy Division, Pixies, Magazine, REM, Elvis Costello sau The Smiths, iar primul concert l-au ținut într-o taverna din Oxford, în 1986. Varianta inițiala a trupei nu-l includea și pe fratele mai mic al lui Colin, Jonny. Acesta a intrat în formație dupa ce în timpul repetițiilor, cand era de fapt „atent supravegheat” de fratele lui așa cum îi cerusera parinții, și-a aratat calitațile de clapar.

Deși își facusera o trupa, aveau unde repeta și înregistra și unde sa țina concerte, parinții au vrut ca ei sa mearga la facultate, așa ca baieții s-au conformat și au amanat planurile muzicale pana în 1991, cand s-au întors cu doua demo-uri și apariții în mai multe reviste. Au urmat din ce în ce mai multe cereri de concerte și un contract pentru șase albume cu casa de producție EMI. Acest lucru le-a adus inclusiv un nume nou, Radiohead, care provine de la un cod reggea. Marea lovitura au dat-o în 1992, cu piesa „Creep” care a ajuns una dintre cele mai cunoscute piese ale lor.

1993 le-a adus primul album, „Pablo Honey”, însa lovitura în topuri au dat-o cu albumul „The Bends”, lansat în 1996, cu care au ajuns în top 5 UK. Acest material a avut puternice influențe din anii ’60, dar și din partea celor de la REM sau Pixies. Spre sfarșitul anului ’96 Radiohead, contemporani cu trupe de britpop precum Oasis, Blur, Pulp sau Suede, a fost declarata de catre critici una dintre cele mai tari trupe ale momentului, iar albumul unul dintre cele mai bune ale anilor ’90.

Pe „OK Computer” au inclus piesele pe care le aveau din turneul alaturi de Alanis Morissette. Au dorit sa vada cum sunt receptate în varinata live, iar rezultatul a fost mulțumitor, drept care s-au retras la conacul actriței Jane Seymour, unde au terminat de înregistrat cel de-al treilea album pe care l-au lansat pe 16 iunie 1997.

Citește mai multe despre Radiohead numai în

Tags: