Se modifică examenul pentru permisul auto și moto

Apropo.ro / 19.03.2013, 13:10
Se modifică examenul pentru permisul auto și moto
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, propune modificarea procedurii de examinare pentru obținerea permisului de conducere auto sau moto.

Radu Stroe propune printre schimbările pentru permisul auto valabilitatea promovării probei teoretice timp de un an, chiar dacă cei examinați pică proba pe traseu, dar și înăsprirea examenului pentru motocicliști.

În cazul examenului pentru permisul moto va fi nevoie de 3 persoane și o mașină pentru supravegherea candidatului pe traseu.

PROPUNERILE DE MODIFICARE A EXAMENULUI AUTO SI MOTO

Valabilitatea promovării probei teoretice (sala) timp de un an – dacă un candidat trece proba teoretică, însă pică traseul (proba practică), el nu mai este nevoit să dea din nou și proba teoretică, la reexaminare. Reexaminarea poate fi dată la cel puțin 15 zile de la data examinării precedente, cu dovadă că s-au făcut de atunci 6 ore de practică pe autovehicul.

Procedura de examinare pentru permisul de moped (categoria AM) – posesorii de mopede nu mai trebuie să dovedească absolvirea unei școli de șoferi și se pot prezenta direct la proba practică, în poligon, dacă au absolvit un curs de legislație rutieră înainte de 19 ianuarie 2013, data intrării în vigoare a permisului pentru moped. Proba practică pentru moped se dă doar în poligon.

Viitorul motociclist va trebui să fie însoțit pe motocicleta de examen de un instructor al școlii de șoferi, cu care va comunica prin cască, în timpuul examenului. Alături de motocicletă se va deplasa un autoturism în care se va afla polițistul examinator. Mașina va fi condusă de un alt instructor al școlii de șoferi. Astfel, trei persoane și o mașină vor fi necesare pentru examinarea unui viitor motociclist.

O altă prevedere este posibilitatea de a da examen pe un vehicul cu transmisie automată, nedotat cu ambreiaj, lucru care va fi menționat pe carnetul de conducere al viitorului șofer.

Citește mai multe detalii despre modificările lui Radu Stroe privind examenul pentru obținerea permisului auto și moto, pe Gândul.info