Se poarta anonim

Apropo.ro / 02.08.2006, 11:45
Se poarta anonim
Companiile franceze se gandesc la promovarea unor proceduri "obiective" de lupta impotriva discriminarii: introducerea CV-ului anonim. Cum victimele discriminarii sunt in principal imigrantii, un CV fara nume, poza sau detalii de nationalitate ar insemna egalitate in sanse in randul

Companiile franceze se gandesc la promovarea unor proceduri „obiective” de lupta impotriva discriminarii: introducerea CV-ului anonim. Cum victimele discriminarii sunt in principal imigrantii, un CV fara nume, poza sau detalii de nationalitate ar insemna egalitate in sanse in randul candidatilor.

Exista foarte multe persoane de culoare al caror CV este respins doar din cauza numelui „strain” sau al pozei care nu corespunde look-ului „? la francaise”. CV-ul anonim a intampinat si reactii reticente: „ceea ce nu poate fi masurat ramane nesemnificativ”, spune un manager francez, invocand alte metode mai eficiente de recrutare, cum ar fi testele.

La inceputul anului trecut insusi primul-ministru, Jean-Pierre Raffarin, a relansat ideea CV-ului anonim. Dar parerea tipic franceza este ca acest CV anonim nu poate rezolva mare lucru, fiind vazut doar ca o solutie ipocrita si demagogica. Compania franceza de asigurari AXA testeaza noua politica de recrutare de ceva vreme. Pe site-ul companiei campurile ca „Nume”, „Prenume”,”Sex”, „Adresa” sau „Nationalitate” sunt ascunse in timpul analizei formularelor de candidatura. Scepticii spun ca in prima faza angajatorul nu si-ar da seama de nationalitatea candidatului, dar la interviu dezamagirea va fi cu atat mai mare si vor exista scuze de genul: „Ne pare rau, dar postul este deja ocupat. Avem CV-ul dumneavoastra in baza noastra de date si va vom contacta de indata ce va aparea un post corespunzator”.

Franta cere creiere care sa ajute la cresterea economica si totusi exista multe companii care, la interviuri, isi favorizeaza clar „compatriotii”. Oficialii francezi spun ca pe principiul libertate, egalitate, fraternitate, toate companiile invoca empatia, dar un sistem care sa lupte impotriva discriminarii este inca departe.

Citeste mai mult in