Se reduc fondurile pentru programul de termoficare

Apropo.ro / 18.01.2008, 10:31
Se reduc fondurile pentru programul de termoficare
Programul de modernizare a sistemului centralizat de incalzire va fi prelungit pana in 2015, dar fondurile bugetare alocate lucrarilor vor fi reduse.

Programul de modernizare a sistemului centralizat de incalzire, initiat de Guvern pentru perioada 2006-2009, va fi prelungit pana in 2015, dar fondurile bugetare alocate lucrarilor vor fi reduse de peste trei ori, la 3,5 miliarde lei, fata de suma estimata pentru cei patru ani, 13,4 miliarde lei.

Programul, denumit Termoficare 2006-2009, prevede atat finantarea lucrarilor de modernizare a sistemului de incalzire, cat si reabilitarea termica a cladirilor, din fonduri alocate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), in urma contractarii unor imprumuturi, pe termen lung, de peste 12 miliarde de lei, care urmau sa fie rambursate in cota egala din bugetul de stat si autoritatile locale.

Sumele vor fi distribuite in baza unor proiecte elaborate de autoritatile locale, care au in administrare sisteme centralizate de producere, transport si distributie a energiei termice, si aprobate de o comisie interministeriala.

Autoritatile au anuntat in 2006, la lansarea proiectului, ca in urmatorii ani costul total al utilitatilor va reprezenta mai putin de 10% din veniturile populatiei, odata cu realizarea programului de termoficare.

In prezent, tariful la energia termica furnizata populatiei difera de la oras la oras, fiind cuprins intre 107,5 lei si 258 lei/gigacalorie, dupa ce pretul national de referinta a fost inlocuit cu preturi locale.